
Морски котки и лисици са новият хит за летовници и туристи, които пазаруват на рибната борса във Варна. Става въпрос за дънни скатове, които са доста по-евтини от калкана и съответно се харчат много повече.
Морската котка, известна като рина, върви по 4 лева, а морската лисица (ватос) се предлага за 7 лева, показа проверка на TrafficNews. Затова и са предпочитани от по-бедните българи, докато паралиите ги гледат презрително и си купуват калкан. Малкият обаче струва 25 лв. за кг, а големият, който излиза 3-4 килограма, е 35 лв. килото.
Някои кръчмари по морето също се изкушават да пробутват на гости без познания в рибното меню морски котки и лисици вместо калкан. Номерът обаче минава само пред пълни лаици, защото вкусът е съвсем различен.
Морската котка е разновидност на рибата, която уби с отровния си шип ловеца на крокодили Стив Ъруин, чиито филми гледаме по „Animal Planet”. По нашите ширини обаче екземплярите са много по-малки в сравнение с чудовищата в океана. Най-големите достигат метър. Тялото е ромбовидно, голо и гладко, няма копчета като калкана. У нас се лови и с въдица.
В древността отровата от шипа ѝ е използвана от зъболекарите като упойка. В гръцката митология Одисей е бил убит от сина си Телегон, който го пронизал с копие, което имало накрайник с шип на морска котка. Така се сбъднало предсказанието на прорицателя Тирезий, че Одисей ще загине от море, но не в море.
Морската лисица, позната и като ватос, е дънна хрущялна риба, която се движи над пясъка и често се заравя в него, така че кафеникавата й окраска я скрива от вражите погледи. Има ромбовидно плоско тяло с опашка, откъдето идва и приликата й с лисицата. По-вкусен е женският ватос. Рибари обясняват, че мъжкият трябва да кисне в мляко поне 6 часа, за да се избегне натрапчивият мирис, тъй като нямал отделителна система. Кожата на ватоса се дере, след което месото се панира.
На пазара софиянците трудно различавали морската котка и лисица от калканите, разказват морски вълци.
Това идвало дюшеш на търговците, които режели котките на филета и лъжели, че са калкан. Затова на котките им викали „софийски калкан”, твърдят посветени в тарикатлъците на варненските рибари и търговци.
За да приготвиш скат обаче трябва да си наясно с някои тънкости. Заради отровния шип, опашката трябва да се отреже. За отсичането на главата пък е нужна брадва заради твърдата кожа. Тя се реже на трапец, обясняват спецовете. Кожата се дере, после хвърляш филетата в тигана или тавата. Котките може да се изсушат и на чироз.
На борсата във Варна продават ципурата и лаврака по 10 лева, а средиземноморският сафрид върви между 5 и 8 лева за килограм. Черноморски се появява рядко. Филето от акула е между 10 и 12 лв.
"Купувай, пържи и поливай с бяло вино!", гласи дежурното напътствие на търговците на риба.
Още от категорията
Виж всички
Близките на загиналия при потопа на Елените багерист ще съдят държавата за 1,4 милиона лева

Активираха BG-Alert в Елените и Свети Влас

Темите на Traffic News
