Със скандал и фиаско приключи срещата на майките на деца с увреждания с властта в Народното събрание. На срещата присъстваха депутати от всички групи, омбудсмана и трима министри - Бисер Петков, Кирил Ананиев и Красимир Вълчев. След час и половина спорове майките напуснаха срещата в Партийния дом предсрочно, след като не получиха дата за това кога ще е готов законът за хората с увреждания.

Майките заявиха, че почват ефективни граждански протести. По думите им управляващите изобщо не са наясно с това какво ще правят, как ще се разпределят 150-те милиона лева повече за хората с увреждания за 2019 година. Ние не искаме сближаване на позициите с вас, искаме реформа, заявиха майките. Те попитаха кога парите ще следват детето, а не документацията, защото нито един лев не достига до тях. "Управляващите се хвалят, че ще бъдат увеличени средствата, но как ще се разпределят, когато изтичат и няма реформа. Как може, четирима министри да не могат да седнат толкова време и да се разберат? До кога хората ще бъдат на дъното? Ако ГЕРБ не могат един скромен ресурс да разпределят ефективно, защо са тук?", продължиха с въпросите майките.

Министър Петков ги увери единствено, че ще направи всичко възможно това да е през октомври и проектът да може да свари новата бюджетна процедура, от която зависи и финансовото му обезпечаване. Майките обвиниха управляващите, че ги лъжат месеци наред.

"Ние просто не искаме да присъстваме на форум, на който вие нямате реални стъпки, нямате готовност със закон, който да ни предложите", заключиха те и скочиха да си тръгват. Зам.-шефката на социалната комисия Светлана Ангелова ги призова да останат и да не бягат от диалог, за да сближат позиции. "Ние не искаме да си сближаваме позициите, ние искаме да си свършите работата", провикнаха се майките. Майка на момче в инвалидна количка, с което беше дошла в залата, се разплака от гняв и се провикна:

"Нашето търпение отдавна свърши! 1 октомври мина, закон няма, нищо няма! Празни обещания, 23 години чакам!", разтрепера се жената през сълзи.

"Вие сте като Алиса в страната на чудесата", изригна емоционално и омбудсманът Мая Манолова. "Случи се това, което се опасявах, че ще се случи", каза тя пред депутатите и министрите. "Просто има едни заучени роли, които всеки си следва. Крайно време е от отговорно отношение и от един лидер, който да поеме протеста, а не да се прехвърля от един министър на друг", призова Манолова. Тя отправи апел към политиците и властта - проблемът с исканията на майките да не се политизира, да се обявят срокове за готовността на закона и да не се търсят аргументи "защо нещата не могат да се случат", а да се намерят решенията. "Да се опитаме да влезем в разумни финансови рамки, да е ясно кога ще се случат, вече разбирате ли, че и аз не ви вярвам?! Накрая пак ще е нещо като нищо", предрече омбудсманът. Манолова призова всички да направят компромис и отстъпки, а Бисер Петков покани национално представените организации на хората с увреждания, социалните партньори и ресорните ведомства на работна среща утре при него в социалното министерство в 14.00 часа, на която да изчистят спорните моменти.

"Срещата на управляващите с майките на деца с увреждания е шум в системата и няма да реши проблемите. Управляващите лъжат хората, защото не им излизат сроковете". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Антон Кутев по време на срещата. Той подчерта, че Законът за личната помощ ще може да бъде приет, евентуално, в края на годината, но той не решава всички проблеми. Ключовият въпрос - Законът за социалните услуги, няма да бъде готов до края на годината и няма да влезе в бюджета. "Управляващите се опитват да вкарат пари в системата, за да заглушат протестите", допълни Кутев. Той припомни, че преди 4 месеца, БСП инициира подобна среща и оттогава нищо не се е променило. "Имаше и дебат в парламента по темата. Предложихме решения, които не се приеха, самото защото са на БСП", каза още народният представител. Той подчерта, че проблемът с ТЕЛК трябваше да е решен през 2017 г. "Има неща, за които трябва да се взимат бързи решения. Времето за решаване на проблемите беше достатъчно дълго. Проблемът седи от 7 години. Ако министърът е от година и нещо, депутатите на ГЕРБ са от повече от 7 години", коментира Кутев.

Цялото правителство трябва да ангажира подкрепа на лицата с увреждания - не само в рамките на 150 млн. лв, а да помогне за решаването на проблемите. Това каза председателят на Социална комисия и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов по време на среща с протестиращите майки на деца с увреждания.

 "На първо място трябва тук днес, сега да кажем кога Законът за хората с увреждания ще влезе в Народното събрание, за да може заедно със Закона за личната помощ да бъде гледан в комисиите в Народното събрание", каза още д-р Адемов. Той заяви, че е постигнатото съгласие в по-голямата част от текстовете, заложени в трите закона, но се е стигнало до напрежение тъй като след съгласувателната процедура се е оказало, че приетото в работните групи не е съгласувано с отделните министерства. Той разкритикува и Министерство на финансите, защото не е отчело този факт, а негови представители са присъствали в работните групи.