До 11 октомври тече допитване на страницата на Министерски съвет за това кое време да избере България - зимното или лятното, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. Тя призова гражданите да дадат своето мнение и допълни, че министерството ще организира дискусии и ще изиска мнението на други компетентни страни.

"Трябва да бъде направен един много сериозен анализ - не само за България, но и да бъде взето мнението на съседните ни държави, за да се запази вътрешният пазар, което е едно от изискванията на ЕК", заяви Петкова пред NOVA.

До април 2019 г. всяка държава трябва да реши кое часово време да избере. Неотдавна вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че няма възможност и нужда от референдум у нас по този въпрос, но също призова хората да гласуват. Според него е по-добре да изберем лятното часово време.

Учени обаче предупредиха, че постоянното лятно часово време ще се отрази пагубно на здравето и икономиката на европейците. Хронобиологът Тил Рьонеберг от института за медицина и психология към Университета в Мюнхен заяви, че ако часовниците останат на лятно време, то европейците ще надебелеят и изглупеят.  Според него ще се увеличи рискът от диабет, депресии, проблеми със съня и ученето.