Рекордният брой новозаразени за последното денонощие у нас не са изненада. Това заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

"Това, което се случваше преди 2-3 седмици в Западна Европа, вече залива източната част. Средната заболеваемост в Европа е над 2000-3000 над 100 000, тепърва в следващите седмици ще продължи нарастването в броя на случаите. Много хора се чудят защо в новия план сме дали ударение на заеманите интензивни легла. Първо, отчитаме различната характеристика на Омикрон, който би следвало да преминава по-леко и да се заемат по-малко интензивни легла. У нас обаче, голям брой от населението са неваксинирани. Сами виждате, че всеки ден не по-малко от 90% в интензивните отделения са неимунизирани, така че ние имаме един термин - горивен материал за епидемията", обясни доц. Кунчев пред БНТ.

Той коментира още, че едно от най-неприятните качества на Омикрон е, че успя частично да заобиколи имунитетът от ваксините, процентът падна значително 50-60-70%, ако обаче имаше и бустерна доза, вече защитата е 70-80%, каза още Кунчев.

Според доц. Кунчев, е вероятно с варианта Омикрон да се сложи край на пандемията.

"Омикрон ще привикне към нашия организъм и ще стане заболяване, с което ще се срещаме всяка година. Надяваме се, че след летния сезон той ще влезе в едно русло, в което дали ще се заразиш не е толкова важно", каза той.

Доц. Кунчев коментира и въпроса за колективния имунитет.

"Достигаме колективен имунитет спрямо вариантите или щамовете, които сме срещали. Имунитетът винаги е спрямо конкретен щам, а не по принцип", заяви още той.