Общински институт „Старинен Пловдив” ще кандидатсва по програма „Защита,консервация и реставрация на културни ценности извън Япония”. Кандидат по японската програма е къща Хиндиян в стрария град. По къщата през последните години са провеждани различни строителни и реставрационни кампании, но интериорната декорация не е била обект на внимание. Към момента се наблюдават повреди по живописния слой на стените-люпежи,избиване на неорганични соли и петна от различен произход.

Къща Хиндлиян  е построена е от неизвестен майстор/1835 – 1840/ по вкуса на богатия търговец и чифликчия Степан Хиндлиян. Това е една от най-богато украсените пловдивски къщи. Чирпанските майстори декоратори Моко и Мавруди са работили повече от шест месеца върху изписването на всички стени отвътре и отвън с пиластри, гирлянди от растителни и геометрични орнаменти, винетки, натюрморти и пейзажни композиции. Таваните са оцветени по ориенталски образец с много вкус. По стените са изрисувани красиви наивистични пейзажи от Цариград, Венеция, Стокхолм и други градове.

Фондацията която спонсорира проекта „Сумитомо” е насочена към развитието на световната общественост. Финансира национални и международни проекти.

TrafficNews.bg