Реформаторите остнаха силно изненадани от кандидатурата на лидера на СДС Божидар Лукарски за министър на икономиката. Депутати от блока знаели, че Лукарски "много иска да бъде министър", но изобщо не са очаквали да поеме този ресор.

След среща с Борисов - министър Лукарски не е присъствал в първоначалния вариант за министри от квотата на реформаторите, предаде Дневник. Те са предложили зам.-председателя на СДС Румен Христов за земеделски министър, зам.-председателя на ДСБ Атанас Атанасов за вътрешното ведомство, както и председателя на ДБГ Меглена Кунева за вицепремиер с европейски ресор, Тодор Танев от гражданския съвет на блока за министър на образованието и лидера на БЗНС Николай Ненчев за министър на отбраната.

На срещата между ГЕРБ и реформаторите във вторник от блока са се отказали от номинацията си на Атанасов Атанасов и са предложили Петър Москов да поеме здравеопазването. Изненадващо обаче от партията на Бойко Борисов настояли на мястото на Румен Христов министър да стане Божидар Лукарски - и то на икономиката, а не транспорта или спорта, каквито бяха версиите в последните дни.

Според реформаторите промяната е настъпила след среща между лидера на СДС и Бойко Борисов в понеделник вечерта. На нея Лукарски заявил желанието си да бъде министър, като колегите му дори твърдят, че нямал претенции в кой ресор. Затова и самият Лукарски се изненадал на вчерашната среща кой пост му е отреден от Борисов.

"Напълно възможно е да е бушон" - съмнява се днес депутатът, който вчера просъска, че е бесен. Връща се назад и си спомня, че това ще бъде първият икономически министър без образование в сектора от началото на промените. Лукарски е завършил специалност "Право" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Пред журналисти днес Лукарски заяви, че ще коментира всичко по темата едва след общата среща на блока, ГЕРБ и Патриотичния фронт в 18 ч.

В Реформаторския блок се притесняват и от подигравките на колегите си по темата. "Хората виждат, че всеки може да стане министър, и затова искат да станат министри" - шегува се народен представител от ДПС в присъствието на колега от реформаторите. Освен това от блока вече са силно притеснени и от обществената реакция към кандидатурата на Лукарски в социалната мрежа "Фейсбук".

Шеги не липсват и по адрес на Петър Москов, за когото все пак има по-голямо съгласие да поеме здравното министерство. От блока се опасяват от младостта на кандидата си, което може да доведе до отпор в сектора, в който званията и титлите имат огромно значение. "Всеки отгоре гледа с пренебрежение на по-ниско поставените си колеги - йерархията е много важна". Проблем са и честите смени на министрите в сектора - от Жан Виденов насам няма никой с цял мандат, спомня си депутатът.

В блока са оптимисти за бъдещото правителство часове преди днешните поредни срещи за окончателното оформяне на кабинета на ГЕРБ и Реформаторския блок с подкрепата на Патриотичния фронт и АБВ. От 14 ч. ще се проведат няколко срещи, като не е изключено дори да има общ разговор между четирите политически сили, научи "Дневник".

"Валери Симеонов е ранима душа и се е обидил на ГЕРБ" - разказва източник на "Дневник" в ръководството на Реформаторския блок. Той е водещата фигура за несъгласието на Фронта от снощи за предложената програмна декларация. Според него Симеонов не играел, а наистина имал свои принципи, които следва.

Обидата дошла от провеждащите се срещу между ГЕРБ и блока, на които националистите не били канени и оставало впечатлението, че те били готови да подкрепят кабинета без условия. Затова и снощи решили да покажат, че и те имат изисквания за програмната декларация. Най-вероятно днес ще бъдат добавени техни приоритети, които по-скоро няма да променят документа по същество. Това вбесило Бойко Борисов.

В крайна сметка разговорите днес продължават - в 14 ч. е насрочена обща среща между блока, Патриотичния фронт и ГЕРБ. В 18 ч. има сбирка на членовете на изпълнителното бюро на АБВ.

TrafficNews.bg