- Адв. Марковски, с вашия опит и безпристрастност по казуса бихте ли могли да кажете при каква хипотеза сръбският съд би отказал да върне Цветан Василев в България?

- Ние имаме договор със Сърбия от времето на Югославия. Това е договор за граждански дела, за наказателни дела договор нямаме. Но има принцип на взаимност. Българският закон за екстрадицията казва, че едно лице може да не се екстрадира само при хипотеза, че наказателното производство срещу него е по политически причини и то може да бъде жертва на политическа репресия.

- Адвокатите на Василев изтъкват, че животът му е в опасност. Имало "прясна" заплаха срещу него от враговете му в България.

- В закона не е предвидено такова основание за отказ от екстрадиция - че "животът му е в опасност в България, защото някой го заплашва". Но ако животът му е в опасност по политически причини - това е друго. Само тогава не се разрешава екстрадиция. Ако сърбите приемат това, то може и да не го върнат в България.

- А при отказ за екстрадиция от сръбска страна той престава ли да бъде гонен от Интерпол по други части на света?

- Интерпол има заповед за арест. При отказ за екстрадиция имунитетът на Василев важи само за Сърбия. В момента, в който излезе, той ще бъде задържан там, където действа Интерпол - в 190 държави. Отделно има европейска заповед за арест, различна от тази на Интерпол, която важи за страните от ЕС. По нея пък направо и безапелационно го връщат в България. И тогава нашият съд ще решава дали ще го задържа под стража. Но обърнете внимание на факта, че Василев сам се е предал.

- В смисъл?

- С това, че се е предал сам, вместо да се укрие под чужда самоличност, да си направи пластична операция и т.н., което материалното му положение позволява, той показва, че не иска да бяга. Може сам да пожелае да бъде екстрадиран и тогава формалностите се съкращават до минимум. Получава си личните документи, които сега сръбските власти са му отнели, и се връща в България. Тук ще бъде разумно българската прокуратура да не взема най-тежката мярка, а да му връчи призовка за разпит пред разследващите органи и той да си се явява. Това ще бъде и в интерес на банката, която би трябвало по някакъв начин да бъде оздравена. Кожата на един банкер не е само неговата кожа. Снимка с белезници означава унищожен авторитет на банката, която представлява.

Интервю на Труд