Инспектори от областната дирекция по безопасност на храните започнаха изненадващи проверки по пазарите в Пловдивско. Те следят за незаконна продажба на месо. Четири екипа ще обикалят, придружени от полиция. На прицел са тържищата в Кричим, квартал "Столипиново" и селата, където всяка година се хващат нарушители.

"По пазарите не може да се предлагат месни продукти. Ако се открият такива, ще бъдат конфискувани. Глобите за търговците физически лица са до 3000 лева, а за юридически - до 5000", обясни шефът на дирекцията д-р Камен Янков. Той предупреди, че при покупка на пържоли или наденици, които нямат сертификат за произход, има опасност от зарази. През януари 2014 г. 18 души от Стамболийски и Храбрино бяха натръшкани от трихинелоза, след като хапнали по празниците суджуци от глиган, пише 24 часа. Месец по-късно се разболяха други 31 жители на Пловдив и Старо Железаре, които също яли непроверено месо.

От Българския ветеринарен съюз твърдят, че най-голям риск от трихинелоза има при консумация на сурови луканки от домашни или диви прасета. Термичната обработка намалявала опасността, тъй като приносителите на болестта умират при температура над 70 градуса. Специалистите препоръчват месото да се вари или пече, ако се пържат по-дебели късове, ларвите на трихинелозата мога да останат живи.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg