Най-малко със 100 км/ччас е паднала градушката снощи в Червен бряг. Това заяви климатологът Георги Рачев. Както съобщихме силната буря нанесе сериозни щети в града. Има счупени прозорци на блокове, къщи и предприятия, засегнати са кметството и поликлиниката.

Над 500 автомобила са с изпочупени стъкла, почти няма здрав автомобил в Червен бряг.

„Низходящите движения в купестодъждовния облак могат да достигнат 144 км/ч., а ледените късове са около 150 грама. От собствената си тежест и скоростта, те са се движели с поне 100 км/ч.“, каза Рачев пред БТВ.

По думите му облакът е бил прекалено голям, за да може да му се противодейства с противоградни ракети. Според Рачев в бурята се развиват специфични ветрове, които могат да повалят здраво дърво.

„Този вятър може да достигне до 100 км/ч. в отделни пориви и при тази разлистена корона, натискът върху дървото е уникален“, каза Рачев.

Циглите на покривите също са изпочупени. Голяма част от града остана без ток заради скъсани проводници. Изкоренени са дървета, а отстраняването на повредите започна още снощи. Община Червен бряг открива горещи телефони за сигнали след вчерашната силна буря с градушка там.

От противоградния полигон в Бърдарски геран са изстреляни над 200 ракети, повече от 80 ракети са изстреляни и от полигона в Долни дъбник, но оказва се Червен бряг не попада в защитената територия. 

Силна буря имаше снощи и в Пловдив:

Буря удари Пловдив! Има смачкани коли и десетки паднали дърветаНа някои места дъждът преминава в градушка