По време на пандемията голяма част от бизнеса освободи служители. Шивашките фирми в Русе са пример за това. Отскоро те отново започнаха работа с чужди брандове, но шивачки няма. За да привлекат служители в сектора, някои работодатели предлагат екстри - като фитнес на работното място или масаж.

Над 10 000 шивачки са загубили работата си през последните две години, изчисляват от бранша. Блокираните от коронакризата пазари засегнали най-вече фирмите, които са разчитали на собствената си марка.

Със съживяването на икономиката много от шивашките фирми отново са подписали договори със световни марки и търсят персонал. Работниците обаче се задържат само при работодатели, които са коректни финансово към тях и предлагат добри условия на труд.

"Не е, което беше преди 20-30 години… Ако ние не предложим добра среда за работа, ние няма да имаме работници", коментира Миглена Христова член на УС на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи.

Петя Вангелова е напуснала старата си работа, защото не е била доволна от условията.

"Имаше много извънреден труд след 5 часа, аз съм с малко дете и нямаше как да се случат нещата", изтъкна Петя Вангелова пред БНТ.

В новата фирма обаче е получила това, което търси всеки работник.

"Коректност. Плащане на заплати редовно… След работно време и в почивките имаме право да се насладим на хубав масаж, на фитнес зала. Имаме стая за жената, където си правим масажи с лечебни гелове", споделя Петя Вангелова.

80% от продукцията на Миглена Христова е за световни марки. А изискванията от чужбина са големи.

"Те са висок, лукс клас, и среден. И всъщност те много държат техните дрехи, които произвеждаме за тях, да са произведени в добра работна среда. Освен добри машини, високотехнологични, и служителите ни да се чувстват добре… Редовно имаме социални проверки от тях", обясни Миглена Христова.

За шивачките, освен столова, са направили и малка библиотека. Залагат и на зеленото производство - всички отпадъци се изхвърлят разделно, а част от електроенергията идва от слънчевите панели на покрива.