Прокурор Детелина Йотова от Специализираната прокуратура разкри подробности за разбиването на престъпна група на 27 април 2018 година, занимавала се с набирането на проститутки, експлоатирани в София. Тази група се е състояла от 9 човека. Тя е функционирала около година.

Ръководителят на групата е кметът на село Тъжа Цвятко Балабуров, община Павел баня, област Стара Загора.

През 2015-та година срещу него е внесен обвинителен акт в специализирания съд за същото престъпление. Групата на Балабуров е била разбита на 27 април при съвместна акция на ГДБОП и специализираната прокуратура. Момичетата били набирани чрез обяви за работа като сервитьорки, компаньонки и танцьорки. На тях им били предоставени високолихвени кредити, които те впоследствие не можели да върнат и се принуждавали да предлагат и секс услуги.

За 1 час клиентите плащали 60 лв., а за половин час - 40 лева, като по желание на допълнителни екстри се плащала по-висока сума.

Както БЛИЦ първи съобщи групата държала и заведение "Бар 10" в центъра на София, където сервитьорите също предлагали сексуални услуги. До бара имало и къща. Момичетата, които работели за групата били 20. Няма данни срещу тях да е упражнявано насилие, съобщи наблюдаващия прокурор от специализираната прокуратура - Силвия Соколова.

Повечето от тях били разпитани като свидетели, някои вече и пред съдия. Според зам.-шефа на ГДБОП Стоян Темелакиев. Бандата била наблюдавана от началото на 2017 г., когато била получена информация с какво се занимава.

Днес специализираната прокуратура ще поиска арест за 7 от членовете на бандата, а двама са пуснати срещу парична гаранция. Функциите на членовете на бандата били строго разпределени. Едни се занимавали с транспортирането на момичетата, други - със събирането на момичетата, трети - с тяхната охрана. Балабуров имал и дясна ръка, който движел основно бизнеса.