Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да достигне до българите от кораба Galaxy Leader – капитанът Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил Веселинов. Двамата, заедно с екипажа на плавателния съд, са при хутите от 19 ноември 2023 г. Целта на Йончева е да стигне от Сана до пристанищния град Ходейда на Червено море, където е плавателният съд, пише самата тя във фейсбук. 

„Това е хуманитарна мисия, с логистичната подкрепа и на ООН, за да се видя с Любомир и Данаил и да разбера повече за ситуацията. От десет месеца техните семейства не са ги виждали и са изключително разтревожени. До този момент нито един европейски политик не е успял да се срещне с тях, както и с екипажа, в който са и трима граждани на ЕС (освен двамата българи, на кораба е и румънски гражданин). Срещата с българските моряци ще даде надежда на близките им, че те не са изоставени и процесът по освобождаването им е близо”, смята Йончева.

„Надявам се посещението ми да покаже ангажираността на българското общество към случая и да доведе до скорошното освобождаване на българите. Още веднъж искам да подчертая, че това е хуманитарна мисия”, отбелязва евродепутатът.

„Тук съм, защото вярвам, че когато има български граждани в опасност и ние можем да помогнем, трябва да го направим. За мен позицията на член на Европейския парламент е и това – възможност да се използват допълнителни инструменти, за да се помага на България. Мисията ми е хуманитарна, като български гражданин”, пише още Йончева.

Евродепутатът обясни, че в Йемен е била посрещната с изключително уважение. Там тя е провела среща с министъра на външните работи на Сана, както и с неговия заместник. В разговорите е изтъкнала, че България е признала Палестинската държава още през 1988 г. „Предадох на министъра на външните работи на Сана писмо от името на роднините на българските моряци с молба да се приберат при семействата си”, пише Йончева.

Тя подчертава, че мисията ѝ е в духа на резолюция 2451 на Съвета за сигурност на ООН за Йемен, която призовава всички страни в конфликта да позволяват и да улесняват безопасния бърз и безпрепятствен достъп за оказване на хуманитарна помощ.

Йончева отбелязва, че за изминалите десет месеца е поставяла неколкократно въпроса в различни формати в Брюксел. „Няколко пъти разговарях с върховния представител за външна политика на ЕС Жозеп Борел – в открити и закрити заседания на комисията по външна политика и в подкомисията по отбрана”, допълва тя.

Хамас ще реши съдбата на кораба „Галакси лийдър" и екипажа му, обявиха хутите

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"Той увери, че институциите не са спрели да търсят възможности за освобождаването им

Тъщата на един от отвлечените български моряци от „Галакси Лийдър": Казва, че докато не свърши войната, няма да ги пуснатСоня Щерева описва зет си като много добър и грижовен млад мъж