Първите български имена от „Панамските документи” са на Евгения и Николай Баневи, пише „24 часа”. Бизнессемейството и още няколко повтарящи се имена са вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и Панама между 2005 и 2015 г., сочат данните.

Баневи са свързани с няколко офшорни компании, чийто фиктивни пълномощници и акционери често се сменяли.

Потърсена за коментар Евгения Банева заяви, че не вижда нищо нередно в това. „Не познавам бизнесмен, който да няма офшорки. Това са законни практики. Плащаме си редовно данъците, не се боя от проверка на НАП”.

Според Евгения Банева адвокатски кантори се занимават с регистрацията на офшорни фирми. „Те вършат цялата процедура, те си избират имената, те се колебаят дали това, или онова, директорите си ги назначават адвокатите”, обяснява тя.

На въпрос защо толкова често са сменяни пълномощниците на въпросните фирми, Банева отговаря, че компаниите често си сменят персонала и това е нормално.

„Това е международно признато законодателство, което следва международни правила. Тези фирми са признати от българското законодателство. Единственият проблем е, ако в този списък фигурират български политици и държавни чиновници. Останалото е свързано с нормални бизнес практики. Ние имаме към 120 регистрирани фирми в България. Мога ли да знам всяка фирма с какво се занимава”, допълни Банева.

Тя допълни, че мъжът й Евгени Банев едва ли би коментирал „Панамските документи” и връзката на семейството с компания „Мосак Фонсека”.

Още новини ТУК

TNS.bg