В новия кабинет премиерът Бойко Борисов ще има трима заместници: Румяна Бъчварова, Меглена Кунева и Томислав Дончев.

Ето и министрите:

Вътрешен министър - Веселин Вучков

Външен министър - Даниел Митов

Икономика - Божидар Лукарски

Финанси - Владислав Горанов

Еврофондове - Томислав Дончев

Енергетика - Делян Добрев

Регионално развитие - Лиляна Павлова

Транспорт - Ивайло Московски

Здравеопазване - Петър Москов

Образование - проф. Тодор Танев

Правосъдие - Христо Иванов

Социален - Ивайло Калфин

Земеделие - Десислава Танева

Отбрана - Николай Ненчев

Туризъм - Иво Маринов

Околна среда - Ивелина Василева

Култура - Вежди Рашидов

Спорт - Красен Кралев

 

С 12 от общо 18 министри в бъдещото правителство, ГЕРБ ще има почти абсолютен контрол върху всички структуроопределящи министерства, през които се разпределят еврофондовете и мащабните обществени поръчки, а Реформаторският блок (РБ) като младши коалиционен партньор ще покрива външната политика, отбраната, правосъдието, здравеопазването и икономическото министерство, което ще бъде обособено от енергетиката и туризма. Със свой министър в кабинета на Бойко Борисов се очаква да влезе и партията на Георги Първанов АБВ, чийто депутат Ивайло Калфин да поеме социалното министерство.

Структурата и персоналният състав на правителството бяха договорени във вторник между лидерите на ГЕРБ и РБ. Конкретните имена ще бъдат официално съобщени, след като бъдат одобрени от парламентарните групи на двете формации.

Кабинетът ще има трима вицепремиери и 18 министри, съобщи Румяна Бъчварова от ГЕРБ и потвърди, че министерството на икономиката, енергетиката и туризма се разделя на три, а това на инвестиционното проектиране се закрива, предаде Mediapool. "Предвиждаме министри да има и от АБВ", каза Бъчварова.

По-късно Ивайло Калфин каза пред репортери, че решението трябва да взето от национален форум на АБВ, но все очакват да получат програмната декларация на ГЕРБ и РБ. Той отклони отговор на въпроса готов ли е да оглави социалното министерство.

Патриотичният фронт (ПФобеща да подкрепи програмно кабинета, но без да участва с министри, което обаче не означава, че няма да излъчи свои представители във втория ешелон на властта.

 Така правителството по формулата 2+2 се очаква да стартира с подкрепата на 137 гласа при необходимо мнозинство от 121.

Реформаторският блок е направил отстъпки от програмата си

"Ние сме извървели определен път, за да преценим, че това е най-стабилният и най-сигурният вариант за България", каза след преговорите председателят на ДСБ Радан Кънев по повод съгласувания вариант на правителство начело с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му РБ ще направи някои отстъпки от програмата си: "Нашият изборен резултат надали позволява всичко, което сме поставили като условия, да бъде изпълнено. А ясно е, че включително в общата програма на правителството, която одобрихме, съвсем не всичко, което РБ иска, ще бъде включено".

Какви постове поиска и какво получи РБ

Постовете в Министерския съвет са разпределени пропорционално между ГЕРБ (84 депутати) и РБ (23-ма).Реформаторите са настояли да имат влияние в сектори, за които смятат, че трябва да бъдат спешно реформирани – МВР, правосъдие, земеделие, електронно правителство. Преди ден техни представители коментираха пред Mediapool, че са склонни да направят отстъпки за номинациите на предложените министри, но държат на министерствата.

Както се очакваше, претенциите им към МВР, земеделието и електронното правителство са били отхвърлени.

Освен това РБ прие двама от сегашните министри в служебното правителство – независимият експертХристо Иванов и Даниел Митов, които отговарят съответно за правосъдието и външните работи, да се броят от квотата на Блока.

С постове в изпълнителната власт най-вероятно ще финишират лидерът на ДБГ Меглена Кунева, лидерът на СДС Божидар Лукарски и лидерът на БЗНС Николай Ненчев.

Председателят на ДСБ Радан Кънев, чието име преди дни бе подхвърлено от Томислав Дончев за премиер, няма да има министерски пост.

Меглена Кунева ще е вицепремиер по европейските въпроси и се очаква да отговаря за европейския мониторингов механизъм по правосъдието и вътрешните работи.

Божидар Лукарски, който се сдоби с прякора "трикаджията" след изпуснатото му "откровение", че предизборната позиция на РБ срещу премиерски пост на Борисов била само предизборен трик, се очаква да оглави Министерството на икономиката.

"Бих бил министър. Това е правителство на политическата отговорност и ние също трябва да я поемем", коментира той пред репортери в Народното събрание. На въпрос дали се чувства компетентен да ръководи икономиката, Лукарски, който е адвокат, си тръгна и избегна коментар.

Николай Ненчев от РБ се очаква да стане министър на отбраната, а зам.-председателят на ДСБ д-рПетър Москов – на здравеопазването.

Последният ресор, който се очаква да получат Реформаторите, е образованието, за чийто министър е предложен проф.Тодор Танев, преподавател в катедрата по "Публична администрация" в Софийския университет и член на Гражданския съвет на РБ.

Новите стари министри на ГЕРБ

Повечето министри на ГЕРБ в новото правителство ще се завърнат на постове, които заемаха в предишния мандат (2009-2013 г.).

Евродепутатът от ГЕРБ Томислав Дончев, който преди отговаряше за еврофондовете, ще бъде вицепремиерът с най-сериозен "портфейл" – ще контролира еврофондовете и целия икономически и финансов сектор.

Вторият вицепремиер от ГЕРБ най-вероятно ще е бившият началник на кабинета на Борисов Румяна Бъчварова, който ще се занимава с държавната администрация и електронното правителство. Самата тя обаче каза пред репортери, че няма да има пост в МС.

Източници, запознати с проведените до момента разговори, заявиха пред Mediapool, че Бойко Борисов не се е съгласил с искането РБ да поеме Министерството на вътрешните работи, за чийто титуляр е определил Веселин Вучков, който бе зам.-министър на Цветан Цветанов. Предложението на РБ беше за депутата от ДСБ и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов, който може би ще оглави парламентарната вътрешна комисия.

Според същите източници Борисов не пожелал да преговаря и за транспортното министерство, чийто титуляр както и в предишното правителство на ГЕРБ ще остане Ивайло Московски. Претенции за този пост е изявил лидерът на СДС Божидар Лукарски.

ГЕРБ не преговаря и за регионалното министерство, където ще се върне Лиляна Павлова.

Начело на земеделското министерство ще застане Десислава Танева от ГЕРБ, която бе номинирана за този пост и през 2009 г., но Бойко Борисов я оттегли покрай скандал за конфликт на интереси към тогавашния момент и тя бе шеф на земеделската комисия в парламента.

За земеделски министър е било обсъждано и името на депутата от СДС Румен Христов, известен с близките си отношения с ДПС.

Кадрово назначение, което не е изненада, но буди съмнения за сделка между Бойко Борисов и ДПС и по-специално Делян Пеевски, който все така контролира бизнес делата на Доган, е това на бъдещия финансов министър Владислав Горанов. Неговите лични контакти с Пеевски станаха известни още през 2010 г., когато Горанов бе зам.-министър на Симеон Дянков.

От ГЕРБ твърдят, че няма никаква партийна договорка с ДПС, а за персонални ангажименти на Борисов никой не се нае да коментира.

Ключовият пост на министър на енергетиката ще бъде поверен на Делян Добрев, който ръководеше икономиката, енергетиката и туризма през първия мандат на ГЕРБ. Според други източници мястото ще заеме Валентин Николов, бивш зам.-министър на Добрев.

За министър на околната среда и водите ГЕРБ предлагат сегашния депутат и бивш зам.-министър в същото ведомство Ивелина Василева.

В кабинета си в Министерството на културата ще се завърне и Вежди Рашидов.

По информация на Mediapool, Реформаторите са настояли сегашният служебен министър на правосъдието Христо Иванов да остане на този пост, тъй като според тях той е в състояние да провежда ключовите реформи, залегнали в приоритетите на РБ.

След последните разговори се разбра, че от ГЕРБ са настояли Гроздан Караджов от Гражданския съвет на РБ да стане зам.-министър на транспорта, но той твърди, че не бил запознат с предложението и не възнамерява да влиза в правителството.

Няколко поста са били обсъждани за Божидар Лукарски, след като ГЕРБ са отказали да му дадат транспорта и информационните технологии.

Дискусии е имало и за Външно министерство, за чийто бъдещ министър още преди изборите се спрягаше Меглена Кунева, която по този начин щеше да измести Даниел Митов, учредител на нейната партия.

Според предварителна информация "Демократи за силна България" не са пожелали да се ангажират с първия ешелон на властта, извън предложението за Атанас Атанасов, но Борисов е настоял да излъчат министър, което и става с номинацията на Петър Москов.

Ако се тегли чертата, отговорността за сложни и нереформирани сектори, които могат лесно да провокират обществено напрежение и то в близко време, ще се падне на здравния, социалния и образователен министър, които не са от ГЕРБ. Сериозни изпитания очакват и Делян Добрев заради тежкото състояние на енергетиката (за което обаче и той носи отговорност като министър в предходния кабинет на ГЕРБ).

Позицията на Радан Кънев за премиерския пост

РБ никога не е оспорвал правото на първата политическа сила да посочи кандидат за премиер, заяви Радан Кънев на брифинга след преговорите. Днес ГЕРБ посочиха своя лидер и получиха подкрепата на РБ. Това е най-стабилният вариант за консолидация на мнозинство в това Народно събрание, поясни Кънев.

По-рано във вторник, преди консултациите на РБ при президента, лидерът на ДСБ съобщи през Фейсбук профила си, че е провел личен разговор с Бойко Борисов и ако бъде предложен от ГЕРБ, е готов да стане премиер, но ”само при ясна подкрепа на политическия съюз, в който участвам, и на семейството си."

Името му лансирано в неделя от Томислав Дончев след преговорите с РБ, като и досега не е ясно дали това е станало случайно.

”Изложих виждането си, че нито едно от предложенията на ГЕРБ не е най-доброто решение за премиер. Но тъй като споделям мнението, че нови избори са най-лошото решение, всички възможности трябва да бъдат обсъдени, нито една - прибързано отхвърлена. Възможно е, при ясно мнозинство и програма, РБ да приеме всяко предложение на ГЕРБ за министър-председател. Ако това предложение съм аз, бих приел само при ясна подкрепа на политическия съюз, в който участвам, и на семейството си”, написа Кънев.

"Съвсем категорично ГЕРБ ще предложат премиер при условията, при които разговаряме – коалиционно споразумение, програмна декларация", коментира той преди срещата при Росен Плевнелиев.

Представителите на РБ са заявили пред Плевнелиев, че "при сегашните изборни резултати трябва да се състави правителство именно с първия мандат - на ГЕРБ, а не да се върти рулетката".

По думите на Кънев подкрепа за програма на правителството трябва да се търси от политическите сили, които са заявили готовност за реформа.

Подробната програма на евентуалното ново правителство пък ще бъде одобрена месец след неговото гласуване в НС.

По думите на Кънев програмната декларация на ГЕРБ и РБ, която е обсъдена при президента, е "най-подробният подобен документ в новата българска история".

"До момента много пъти са избирани министри без никаква програма, което е лоша практика. Подобно нещо няма да се случи. Ще има ново ниво на коалиционна култура", каза Кънев.

"Много задълбочено с екипа на президента обсъдихме мерките за съдебна реформа, тъй като те са много добре подготвени и изключително ангажирани. Това са конкретни мерки, които ако бъдат осъществени, т.е. ако партиите си изпълнят ангажимента за такава декларация, действително ще променим българското правосъдие", каза още лидерът на ДСБ.

Президентът е потвърдил, че на консултациите в сряда ще връчи мандата за правителство на първата политическа сила ГЕРБ и започва да тече едноседмичният срок, в който кандидатът за премиер трябва да посочи официално структурата и състава на бъдещия кабинет.

Ако днес има готовност за гарантирано мнозинство в парламента и съгласие за персоналния състав, е вероятно днес да се знае много. Но утре при връчването на мандата ще се знае всичко, завърши Радан Кънев.

БСП и ДПС минават в опозиция

След последвалите преговори стана ясно, че правителството може да бъде гласувано още в петък.

БСП се заявиха като опозиция и предварително заявиха, че няма да подкрепят правителството на Борисов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан каза, че неговата партия също няма да гласува за кабинет по формулата 2+2, тъй като подкрепата на националистите от ПФ означавала, че това няма да е евроатлантическо управление.

TrafficNews.bg