Драконовите  лодки, които ще са най-новата атракция за пловдивчани и гостите на града през летния сезон, са вече в хангарите на Гребната база. Те са плоскодънни и изцяло оборудвани с всички необходими реквизити – 40 гребла, 40 спасителни жилетки и по 1 барабан. Екипажът им се състои от 10 души които гребат плюс кормчия и барабанчик, който да задава скоростта на гребане.

Изработени са по специална поръчка на Община Пловдив, а стойността им, в която се включва и транспортът от Полша, е 23 000 лева. Идната седмица, на 17 май, когато се отбелязва Денят на българския спорт, те ще бъдат пуснати за първи път във водата на Гребния канал. Тогава ще се организира състезание на двеста метра с два отбора.

Лодките бяха специално инспектирани от Георги Титюков, заместник-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика“, който на място видя качеството на изработване и ги разгледа обстойно.

Предстои с решение на Общинския съвет да се определи тарифа за ползването им от граждани, како и да им бъде дадено име, както повелява традицията.