„Събитията в Ливан са продължение на започнатото в Палестина. В Газа от 40 000 загинали, 17 000 са деца. Тъжно е, когато човешкият живот се превръща в статистика без да се обръща внимание на болката на хората”. Това заяви медикът доц. Ходор Факих, роден в Ливан, но живеещ от 43 години в България. Той е лицево-челюстен хирург. „Не можеш да изкорениш един цял народ от собствената му земя”, каза доц. Факих предаде Нова телевизия.

Според него случващото се в Ливан и преди това в Палестина, цели преустройване на Близкия Изток. „Това ново преустройване има друго съдържание. Във водите между Сирия, Ливан, Израел и Кипър са открити много големи находища на газ и петрол. Генезисът на проблема в Близкия Изток е окупираният палестински народ. Всичко останало е следствие на това събитие. Международната общност в продължение на 75 г. си затваря очите”, каза д-р Факих. 

По думите му има имитация за търсене на мир в региона. „Основният преговарящ за мира – САЩ, не са осъществили мир в нито една точка”, обясни медикът.

„Хората, които не могат да убеждават, искат да побеждават. Животът на всеки едни човек е много ценен. От самото раждане чакаме някой да ни повива, да ни даде първата глътка вода. В един по-късен етап идва човек, който ни е опора. Всеки един от нас е длъжен да остави нещо след себе си, което е добро за останалите”, допълни Фодор Хаких.