Публична дискусия на тема  „Правовата държава“ като част от инициативата „25 години свободна България“ се проведе в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Събитието е под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Специален гост бе министърът на образованието проф. д-р Румяна Коларова.

Дискусията се проведе на тема правова държава – никой да не бъде над закона. Те коментираха още склонността към нарушаване на законите и премълчаването на нарушенията.

Преди 25 години правовата държава предполагаше равенство, но не и справедливост. Слабостите на съдебната система в наши дни пък създават усещане за несправедливост у обикновения гражданин.Така Йордан Соколов направи паралел между двете разглеждани епохи. Той подчерта, че за хората именно съдебната система олицетворява държавата, допълни той и припомни големи по мащаб престъпления, за които не е получено необходимото наказание или санкциониране.

Склонността към нарушаване на закона се приема за храброст, заяви Катрин Сариева. Кога едно нарушение на закона превръща човек в престъпник и кога – в национален герой, попита тя аудиторията и даде примери с неоправдано високите скорости на пътя, хайдушките и партизанските движения, превземането на кораба „Радецки“ от четата на Христо Ботев и мн. др. случаи от предишни епохи и настоящето.

Гражданските обсъждания за съдбата на пловдивското кино „Космос“ са пример за възможността обикновените хора, използвайки законодателството да преобърнат решение на общинския съвет в града, обясни Виктор Янков. Той припомни сагата, започнала през 2010 г., когато с решение на ОбС-Пловдив собствеността на киното от публична е променена на частна, като се очаквало тя да бъде превърната в паркинг от евентуалния си нов собственик. Благодарение на активността на гражданите една година по-късно собствеността отново е публична.

Организатори са Атлантическият клуб в България, фондация „Софийска платформа“ и фондация „Фридрих Науман“, а съорганизатор за Пловдив бе Студентският съвет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

TrafficNews.bg