Днес точно в 14 часа новоизбраното 43-то Народно събрание ще проведе първото си заседание. То ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител, който за пореден път, е актьорът Стефан Данаилов, предаде dnes.bg.

Новоизбраният парламент се свиква с указ на президента Росен Плевнелиев, издаден на 21 октомври.

На първото заседание народните представители ще положат клетва, която гласи: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". След полагането на клетвата депутатите ще подпишат клетвените листове.

В пленарната зала ще прозвучат и химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. Веднага след това държавният глава Росен Плевнелиев ще направи обръщение от парламентарната трибуна.

На първото заседание тряба да бъде избран председател на 43-ото Народно събрание, като депутатите ще гласуват проекторешение по процедурата на избора. Следва избор на заместник-председатели на Народното събрание и приемане на решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Колко дълъг ще бъде животът на този парламент обаче на този етап е трудно да се каже. Преди ден лидерът на най-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ – Бойко Борисов, обяви, че е притеснен относно шансовете за съставяне на стабилно мнозинство в рамките на това Народно събрание. „За съжаление, така са подредени партиите в парламента, че дори възможността за хипотетична коалиция не е възможна”, каза Борисов след срещата си с председателя на БСП Михаил Миков.

Лидерът на ГЕРБ не изключи и възможността да се направи „временно“ правителство за срок от няколко месеца, а през есента на 2015 година да има избори „2 в 1“.

TrafficNews.bg