Народните представители не приеха на второ четене предложение за инкриминиране на превишаването на максимално разрешената скорост с повече от 60 км/ч. в населено място. Текстът беше част от законопроект с предложения за промени в Наказателния кодекс. Той бе внесен от Красимир Велчев от ГЕРБ и група народни представители.

Текстът предвиждаше наказание "лишаване от свобода" до три години за водач, който при управляване на моторно превозно средство в населено място превиши максимално разрешената скорост с над 60 км/ч, пише 24 часа. Вместо това депутатите приеха допълнение в текст от Наказателния кодекс, според което с лишаване от свобода до две години или с глоба до 3000 лв. ще се наказва лице, което по какъвто и да е начин опетни знамето или химна на Европейския съюз.

Според други промени с лишаване от свобода до една година или с глоба от 500 до 1000 лв. се наказва лице, което си служи с табела с регистрационен номер, издадена за друго моторно превозно средство, или с табела, неиздадена от съответните органи. Същото наказание ще се налага и на лице, което управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред.

Депутатите допълниха и Наказателно-процесуалния кодекс, с което регламентираха нова мярка за процесуална принуда - временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg