„Доста е притеснителен ръста на смъртността в България. Тя е в резултат на доста комплексни фактори, като един от тях е застаряването на нацията. В годините назад се допусна и неглижиране на редица хронични болести“. Този анализ на данните у нас направи шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

До предложение за по-строги мерки в София се е стигнало заради рязко покачване на случаите.

„Ако от началото на година до сега общият брой на заразените бе 23 000, то от тях 11 000 бяха само в началото на март. През последния месец в столицата има и 100 смъртни случая. Заразяването и дифузно и това се случва не само в столицата, но и в цялата страна.  Именно това ни накара да предприемем тази крачка, която първо беше на регионално, а в последствие на национално ниво“, коментира още Пенчев пред Нова телевизия.

Според него тепърва ще се направи анализ какво ще се развие епидемията през следващите 10 дни.

„Очакваме поне да задържим цифрата на положителните и да ограничим броя на хоспитализираните. Дали това ще стане не можем да кажем, но всяка една мярка може да бъде частично удължена или отменена“, коментира Пенчев.

Той добави още, че в края на 10-дневния локдаун ще се реши дали той ще бъде удължен или не. Ще се направим цялостен анализи на обстановката и тогава ще преценим.

На въпрос дали е възможно да се удължат мерките, той каза:

„Напълно е възможно, но ние се надяваме мерките, които сме приложили да дадат желание ефект“, каза Пенчев.

В София в момента има свободни легла, но това е основният проблем според директорът на столичното РЗИ.

„Аз съм много притеснен и не от броя на леглата, легла в София има, а от натиска, на който колегите са подложени. И психически и физически се изчерпаха хората“