Заменка със Столична община осигури на частната фирма „БЛД 44” ЕОД със собственик Димитър Савов почти тройно по-голям имот срещу доплащане. В замяна, Общината получи терен от 2 055 квадратни метра  в "Лозенец" в непосредствена близост до 139-то училище ОУ "Захарий Круша". "БЛД 44", част от строително-инвестиционната група BLD към холдинга AG Capital имаше план на да построи на въпросния терен 10-етажна жилищна сграда. Инвестиционните намерия на фирмата срещнаха протести на жители и учители. 

В замяна на граничещия с училището терен частното дружество ще получи притежаван от общинското дружество "Софийски имоти" терен от 5 795 кв. м., близо до "Руски паметник" и парк "Възраждане" в "Зона Б-5". От "БЛД 44" ще доплатят 2,8 млн. лева,  след експертна оценка на двата имота. 

До сделката се стигна след казус, стартирал още през 1997-ма година. Тогава столичният общински съвет продава на частника парче от имота, предназначен преди 1989-та година за стол и разширение на училището. Стоителят изгражда на спечеления терен офис сграда. Собствеността се сменя и в началото на 2017-та година, „БЛД 44” иска одобрение от главния архитект за 10-етажна сграда на мястото на офиса. След последвалите протести на родители и учители, днес по време на финансовата комисия в общината, сделката между двете страни беше одобрена. В четвъртък предстои да бъде гласувана от Столичния общински съвет.

Във внесения доклад от кмета на район Лозенец, Любомир Дреков, цената, която строителят трябваше да доплати беше 2  191 500 млн. лв. По време на обсъждането общинският съветник от БСП-София Иван Таков определи цената като ниска и предложи да бъде вдигната с още 700 хиляди лева.

И новата цена, и размяна на имоти със заплащане, бяха одобрени от финансовата комисия.

Войслав Тодоров от коалиция „Сердика” повдигна въпросът как ще бъде стопанисвана сградата, която ще получи училището – положение, което не фигурира в настоящия доклад: „Цената е твърде висока, защото имотът, който „Софийски имоти” дава е твърде подценен на фона на този, който се предава към Общината. Хората с право очакват не само да не се строи до 139-то училише, но и да се увеличи сградата на училището. Не можем да кажем – заменяме, но ще доплащате и наем – това е недопустимо.” Той допълни, че с тази замяна, Столична община прави подарък на инвеститора в желанието да защити безспорния обществен интерес. 

Районният кмет отговори, че никъдето думата „наем” не се споменава в доклада – той има цел единствено да уреди сделката между общинското дружество „Софийски имоти” и инвеститора”, а как ще училишето ще стопанисва и упвавлява новопридобитата сграда и земята и под нея са обект на следващо решение. По всяка вероятност мястото в "Лозенец" ще бъде разменен отново, но този път между "Софийски имоти" - общинското дружестов, което ще придобие терена, и училището.