Държавата се намеси в проблема на 18 социално слаби семейства от Сопот, които трябваше да напуснат жилищата им, защото частен съдебен изпълнител ги продава заради дълг на общината. Икономическият министър Божидар Лукарски посети Вазовските машиностроителни заводи, за да намери заедно с хората решение на проблема. Въпреки визитата му обаче, сопотчани са решени, че в четвъртък ще блокират подбалканския път за София в знак на протест.

18-те общински апартаменти, в които живеят под наем социално слаби семейства от Сопот, обявени за публична продан, няма да бъдат продавани, съобщи в Сопот икономическият министър Божидар Лукарски. Държавата ще изплати дълга на ВМЗ към община Сопот от 2,7 милиона лева директно на съдебните изпълнители.

"Разплащането на дълга ще стане разсрочено в рамките на 6 месеца, като още тази седмица ще бъде преведен първия транш от 325 хиляди лева, за да се вдигне запора върху общинските имоти", обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски.

"Въпреки действията на държавата, жителите на Сопот ще излязат на предупредителен протест срещу наложената финансова корекция на общината за водния проект, която с лихвите достига до 6,7 милиона лева", каза Иван Стоенчев, директор на ВМЗ-Сопот.


В четвъртък сопотчани ще блокират подбалканския път за София в рамките на един час.

TrafficNews.bg