Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че не е оптимист за изхода от преговорите за кабинет. Той обясни, че ако не се стигне до споразумение, може да върне мандата. И даде да се разбере, че може да отстъпи от позицията си за кабинет на малцинството само на ГЕРБ.

Думите му идват ден след като преговорните екипи най-после излязоха с формула за съставяне на правителство. ГЕРБ и РБ обявиха, че са готови да сключат коалиционно споразумение и са съгласни Патриотичният фронт да е част от мнозинството, без да участва в него.

„Към днешна дата не съм оптимист за преговорите за кабинета. Не е зачеркнат вчерашния вариант, но това вече ни е коя - десета среща? И всеки път на срещата се договаряме преговорният екип да се консултира. И другия път, като дойдат на срещата – не можем да вземем решение, защото ще се консултираме пак”, обясни Борисов.
Той допълни, че е дал срок на преговорния екип до понеделник в най-спокойна атмосфера да се опитат да вземат решение. Борисов обясни, че ще се включи в преговорите, когато има какво да подпише. Той допълни, че ако преговорите вървят както трябва, в понеделник трябва да се говори за постове в кабинета. В същото време стана ясно, че не изключва провал на разговорите.
„Като не стигнем до споразумение, взимаме мандата, връщаме го в сряда и отиваме на избори”, каза той. На припомнянето за заявената от него възможност за съставяне на кабинет само на ГЕРБ, той отвърна: „В тази ситуация кабинет само на ГЕРБ … Ще го обмислим, пак ще ги събера лидерите”.
Бойко Борисов се ядоса на въпросите на журналистите, които го препитаха по всички варианти за правителство, обявени по-рано от него. 

„Толкова не искам да разговарям с вас – когато кажеш една или друга версия, вие след това ми я напомняте. Да има няколко варианта. Когато стигна до решение, ще ви го кажа. Сега сте ме заклещили тука… Не

След това даде пример защо не е оптимист за сформирането на кабинета. „Вчера се обадих на г-н Кънев, помолих го да уточним заедно позицията по КТБ и да покажем партньорство. Той ми каза: „Г-жа Кунева я няма, като я намеря, ще се обадя. И не се обади”.

„Ще замълча”. Така лидерът на ГЕРБ отговори на въпроса наистина ли РБ искат половината министерски постове в кабинета.

Изказването на Борисов идва на фона на очакванията преговорите между ГЕРБ и Реформаторите днес да продължат. След края на парламентарното заседание ще има разговори по детайлите от програмата за управление.

TrafficNews.bg