Железопътната връзка между Гърция и Европа в района на Идомени е блокирана за десети пореден ден, тъй като група бежанци отказват да се изтеглят от релсите, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Катимерини". В резултат на създалата се ситуация стотици товарни вагони не могат да тръгнат през Македония към Европа. Някои от влаковете се пренасочват към България, което обаче оскъпява транспорта и удължава времето на доставката.

Много от товарите на пристанището в Солун се натоварват директно на камиони. Товарите с никел обаче не могат да бъдат транспортирани по никакъв друг начин, освен с влак и в резултат на това огромни количества се трупат в халетата на пристанището в очакване жп линията към границата с Македония да бъде освободена.

Загубите за пристанището в Солун и железопътния оператор Trainose, който плаща за използването на маршрути в чужбина, се трупат в момент, в който тези компании са в процес на приватизация. За следващите дни е планирана срещата на кандидатите да купят 67 на сто от акционерния капитал на солунското пристанище след замразяване на приватизационната процедура за период от две години, посочва "Катимерини".

Изданието припомня, че през ноември бежанци окупираха железопътната линия в района на Идомени и това замрази товарния жп транспорт от Гърция към Европа.

Още новини ТУК

TNS.bg