На 12 декември ще започне обслужване без ограничения на вложителите в търговска банка "Виктория", съобщи Българската народна банка.

Ръководството на централната банка е наредило на квесторите на дъщерната на КТБ банка да създадат организация, която да позволи отварянето на "Виктория". Същевременно БНБ удължава до 22 декември срока, за който ТБ „Виктория” ЕАД е поставена под специален надзор. До тази дата е спряно и изпълнението на задълженията на ТБ „Виктория“ ЕАД,

Според БНБ отчетите на "Виктория" показват, че въпреки че финансовите й показатели са в рамките на изискванията, банката не разполага с достатъчно ликвидни средства за изпълнение на задълженията си в деня на тяхната изискуемост. Заради това част от кредитния портфейл на банката ще бъде разпродадена.

БНБ е разпоредила на квесторите да пристъпят към продажба на кредитните портфейли за "малък бизнес", "потребителски кредити с ипотека", "ипотечни кредити" и "потребителски кредити и кредитни карти". Портфейлът от „големи и средни корпоративни клиенти“ да не се продава.

Според анализ на "Ърнст и Янг България" като най-добри за ТБ “Виктория“ ЕАД са посочени офертите на "Токуда банк" за „малък бизнес“ и „потребителски кредити с ипотека“, на "СЖ Експресбанк" за „ипотечни кредити“ и на ЦКБ за „потребителски кредити и кредитни карти“, съобщава БНБ.

В резултат от продажбата може да се очаква осигуряване на ликвидни средства общо в размер на около 180 млн. левакоито ще са достатъчни за пълно изплащане на задълженията по влогове (гарантирани и негарантирани), които са общо в размер на 160 млн. лв. Ще бъде променен и уставът на банката с цел по-икономично управление.

TrafficNews.bg