Еврокомисар Кристалина Георгиева коментира през фейсбук профила си: "Повод за гордост! От вчера Българското розово масло вече е в списъка на защитените продукти в ЕС." 

"Българско розово масло" е етерично масло, получено чрез дестилация на цветове от роза дамаскина. Качеството на българското розово масло се гарантира от изискването розовите цветове да бъдат обработени не по-късно от 10 – 12 часа, след като са откъснати. Около 3 500 кг розови цветове са необходими за получаването на 1 кг розово масло. Има и специални изисквания за брането на цветовете, което трябва да става от няколко часа преди зазоряване до ранните сутрешни часове, като се откъсват само отворени пъпки.

Специфичните отличителни качества на българското розово масло са богатият и траен аромат, бледият жълто-зелен цвят, балансираният състав от летливи вещества и въглеводороди. Химическите му характеристики са тясно свързани с географските особености на района и го отличават от розовите масла, произвеждани в други части на света.
Роза дамаскина традиционно се отглежда в Розовата долина в Централна България.
Наименованието ще бъде добавено в списъка на вече защитените над 1 200 европейски продукта.

TrafficNews.bg