Въпреки че подобрява своя рейтинг, България остава в групата на най-корумпираните страни в Европа.

Това е изводът от публикувания Индекс за възприятие на корупцията за 2014 г., изработен от базираната в Берлин международна организация Transparency International.

България е с показател 43 или с два пункта по-добре от 2013 и 2012 г., когато е имала показател 41 (0 е най-корумпирана, а 100 е най-чиста държава - бел. ред), и в тазгодишната класация е на 69 място от включените в проучването 175 страни, публикуваха от бта.

През миналата година страната ни заемаше 77-о място в класацията.

Според ежегодния доклад на международната организация рейтингът на Турция, Китай и други бързо развиващи се страни е спаднал рязко в глобалния индекс за корупцията в света,

Организацията мери по-скоро възприятието за корупцията, а не същинските й нива поради секретността, която обгражда повечето корупционни практики, отбелязва Ройтерс.

Според базираната в Берлин организация Турция рязко е влошила показателите си и сега има 45 точки, докато миналата година е била оценена с 50. В края на декември миналата година в Турция избухна корупционен скандал, най-сериозният от идването на власт на Партия на справедливостта и развитието преди повече от десет години. "Общото възприятие за корупцията" в Турция "съществено е нараснало", по-специално заради разследванията и обвиненията срещу "лица, близки до правителството", констатира организацията в доклада си.

Рейтингът на Китай е спаднал с четири пункта и сега е 36, въпреки че комунистическото правителство започна активна кампания срещу корупцията, отбелязва Ройтерс. При все че в Китай "ред високопоставени политици и някои държавни чиновници от нисък ранг бяха арестувани за корупция (. . .), начинът за търсене на отговорност от хората би трябвало да е по-прозрачен", коментира "Трансперънси интернешънъл", цитирана от Франс прес.

Организацията обръща внимание и на корупцията в други бързоразвиващи се икономики като Бразилия (на 69 място в класацията) по повод подозрения за връзки на хора от кабинета с петролни компании, и Индия (на 85 място) - заради банковите сметки на индийски граждани в "данъчния рай" остров Мавриций.

Вниманието й привличат също инвестициите на богати руснаци в Кипър, заел 136-о място в рейтинга, посочва АФП. "Бързоразвиващите се икономики, чиито правителства отказват прозрачност (. . .), създават култура на безнаказаност, в която корупцията процъфтява", констатира Хосе Угас, президент на "Трансперънси интернешънъл".

Като най-малко корумпирани страни начело на тазгодишната класация са Дания (92), Нова Зеландия (91), Финландия (89), Швеция (87) и Норвегия и Швейцария с 86 точки, а в групата на най-корумпираните са Сомалия и Северна Корея с по 8 точки, следвани от Судан, Афганистан, Южен Судан и Ирак.

TrafficNews.bg