Уместно ли е спортното облекло във висше учебно заведение? Необходимо ли е облеклото да бъде съобразено с академичната обстановка. Или всеки има право да изразява себе си и да се чувства удобно в дрехите си, независимо къде се намира. Последните години е много застъпен проблема за посредствеността на българските студенти. Пренебрежително отношение към  Алма Матер, рядко посещаване на занимания и посредствени  знания. Според много преподаватели студентите показват пренебрежително отношение и посредством дрехите си. /ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ/

Слагаш анцуга и отиваш на лекция по антична литература. Дъвчеш дъвка, разглеждаш си телефона и записваш някой ред за ”Илиада”, която до преди това си свързвал само с  Брат Пит и филма „Троя”. Успал си се сутринта, защото си избухнал на поредното студентско парти в някоя чалготека и си облякъл първото пред очите ти.  И така основната цел  в университета са станали не знанията, а дипломата.  Хартията, която доказва, че имаш едно, две или три „висшита”. Вълнението, че си студент остава само в дискотеките, когато диджеят извика

„Айде за всички студентки”, а студентската книжка е важна на входа, за да влезнеш безплатно. Та след като университета за теб не е институция защо да се обличаш по различно от колкото във фитнеса?

Не са малко случаите на върнати студенти от лекции или изпити заради дрехите. Много преподаватели са категорични, че облеклото трябва да бъде по-елегантно от ежедневното. В Техническия университет има код за обличане за преподавателите, който е задължителен. Код има и за студентите, но той е препоръчителен и в много случаи не се спазва. Бъдещите инженери предпочитат удобството пред по-представителния вид. В Медицинския университет  са  по-голяма рядкост студентите със спорни облекла, защото и преподавателите са по-строги.

„Бях на изпит с къси панталони и професорът ме върна. Каза да звънна на някой , за да ми донесе по-подходящо облекло иначе няма да ме изпита. Бях първи курс и от тогава винаги ходя по-елегантно облечен.  Нищо не пречи да сложиш едно сако и дънки. Все пак това е университет”, разказва студент от стоматологичния факултет.

В Пловдивския университет също не липсват преподаватели, които предупреждават още от началото на годината за облеклото.

От друга страна не можем да поставим всички под общ знаменател и да направи заключение за българския студент. Университетът остава да бъде институция за голяма част от тях, а смисъла знанията не само дипломата.

Олга Даскалова

Жертви на модата в мола ЧЕТЕТЕ ТУК