Емблематичната зала в Ню Йорк "Карнеги хол" ще буде озвучена от двама талантливи пловдивски музиканта. На Коледен концерт младите пианисти Николай Маринов и Тифани Сидни Димитрова Микова ще покажат умения. Те са ученици в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив от класа по пиано на Светлана Косева. 13-годишните таланти от най-стария жив град в Европа ще излязат на сцената на прочутата зала след като спечелиха световния конкурс „American protege“.

Николай Маринов е носител на над 20 първи международни награди и три приза GRAND PRIX от клавирни конкурси в почти цяла Европа, двукратен носител на наградата за изкуства на фондация " Димитър Бербатов“. Талантливият пловдивски музикант е победител с втора награда в световния конкурс „American protege“ като солист в изпълнение на концерт за пиано и оркестър Моцарт No. 23. С изпълнение на този концерт, той е свирил с Врачанска филхармония, симфоничния оркестър на Старозагорската опера, при специалното гостуване на посланика на Република Франция - Ксавие Лапер дьо Кабан и в зала „България” под диригентството на Мартин Пантелеев.

За изявите, участията и конкурсите на Николай, може да се пише и говори твърде много , за крехките му 13 години. Той е включен в приложението за iPad - "The best of Bulgaria", където бе представен редом с Валя Балканска, Теодоси Спасов, Григор Димитров, Джон Атанасов и т.н, -  най- известните българи, градили професионален възход в своята област.

Тифани Сидни Димитрова Микова е родена на 20.02.2001 в Пловдив. Започва да свири на пиано от 5 годишна възраст в Пазарджик в ГШМ при НЧ „Христо Ботев“ при г-жа Люся Арамовна Тенева.

Тифани Сидни Димитрова Микова е носителка е на 12  златни медала, 15 първи награди, 5 специални награди, 2 втори награди. От 2012 година е ученичка в НУМТИ „Добрин Петков“ в класа по пиано на Светлана Косева.

През 2012 печели 1-ва награда на третия Национален конкурс за пианисти Мила Михайлова и специална награда на ТМПЦ Варна. През 2013 година печели 2-ра на Международен конкурс Александър Скрябин - Париж и 1-ва награда на конкурса LA FLAME-Париж. Изпълнявала е Менделсон концерт за пиано и оркестър №1 сол минор с Шуменският симфоничен оркестър и с Варненската филхармония с диригент Станислав Ушев и със Симфоничния оркестър на НУМТИ „Добрин Петков“ с диригент Пламен Първанов. Със същия концерт е спечелила 2-ра награда на интернет конкурса „American Protege“, чийта гала концерт ще се състои на 20 декември 2014 год в Карнеги Хол,Ню Йорк. През 2014 год свири в Културен център Минко Балкански. Печели 3-та награда на конкурса Piano Talents в Милано. Печели 3-та награда на интернет ENKOR-САЩ. Печели 1-ва награда на конкурса Шуман-Брамс град Пловдив. Вземала е майсторки класове при Атанас Куртев,Виктор Чучков,Стефка Перифанова. Участвала е в майсторски класове и концерти във Виена. Реализирала е 3 записа за БНТ и Пловдивска обществена телевизия и 1 запис за БНР. Участвала е в първото издание на България търси талант.  

Trafficnews.bg