Колко млади момчета и момичета знаят кой е Николай Бухалов? Двукратният олимпийски златен медалист е  най-успешният състезател по гребане. Роденият в карловско легендарен гребец все още чака някой да го наследи или поне да доближи успехите му. Пловдив предоставя чудесна възможност на младите таланти да тренират и да развиват уменията си, градът е първенец по отличия за гребане, но Бухалов все още няма наследник. Въпреки това клубовете продължават да търсят таланти и да обучават деца от Пловдив.  

През 2001 година 12 гребни ветерани от Пловдив създават СК „Академик-гребане”. Тяхната идея е да предоставят по-добри условия за пловдивските деца, които решат да се занимават с този спорт. През 2006 клубът получава лиценз, а вече разполага и с чудесна база и условия. Резултатите, които постигат през изминалата година са ясен знак, че там се работи със сърце и душа.„В момента тренирам 25 деца и младежи. Започнахме с двама”, разказва треньорът на клуб „Академик” Петко Аргиров, който не крие суровия си характер и желязната дисциплина, на която държи много.

„Не е виновно детето, виновни сме ние големите. Тийнейджърът няма вина, че училището не ги интересува. Време за спорт трябва да има, което разбира се не омаловажава образованието, то е на първо място. Спортът учи на дисциплина. Родителят ако мисли за детето ще го доведе да спортува. Голяма част от децата още при първото чукване се отказват. Трябва да му е тежко, да го болят костите. Така ще изгради характер.”

Като треньор в отбора работи и дъщерята на Аргиров- Симона. Тя е на 25 години и е  една от най- младите треньорки в този спорт. Била е състезател и е печелила много отличия, но се гордее най-много с успехите на клуба. Разказва, че на първото състезание и е бил свит стомаха, изживяла е емоцията  все едно тя е в лодката. За нея е важно да бъде приятел с децата. Всички и споделят за проблемите си и слушат съветите й. Младата треньорка се радва , че всички в клуба са приятели и извън тренировките. Гребането е отборен спорт и доверието между състезателите е много важно.

Гребането е един от най-скъпите спортове. Финансиране се намира трудно, но въпреки това хамбарите на гребния канал са пълни с лодки и гребла високо качество с които децата могат да тренират. Също така е и тежък физически спорт, който изисква много усилия и тренировки. Определена възраст на участниците няма, но трябва да се има в предвид, че е натоварващ спорт и обикновено се започва в тийнейджърските години. Най- младия член на клуб „Академик” е 12 годишен , а на скоро са започнали обучението на 24-годишно момче.

Спортуването не е само за мускули. Спортът учи на дисциплина, изгражда авторитети, гради личности. Наученото на една тренировка се отразява и в училище и в семейството.  Родителите на състезателите в клуба са много доволни, че децата им тренират.

„Синът ми поставя треньора си след мен и баща му по важност. До такава степен Симона и Петко Аргиров са му създали авторитет, че те са като част от семейството. Аз много се радвам, че той тренира. Така денят му е зает с нещо важно. Научиха го да се стреми към победата, но и да приема загубата”, коментира родител на един от първенците в клуба.

През измината 2014 година СК „Академик-гребане” Пловдив, направи едно много добро класиране. В състезанието на ергометър в Бургас, Калоян Фотев спечели пето място. В категорията юноша младша възраст Иван Станчев стана втори. В същата възраст, но тежка категория Стефан Попов също спечели медал. В девойки старша възраст, лека категория Ванеса Вълкова спечели първо място. А в мъже до 23 годишна възраст Александър Албадж стана на пето място.

От шестнайсет отбора в категорията юноши младша възраст, клубът зае пето място, а в категория момчета девето.

TrafficNews.bg