Забраната на фермите за ценни кожи отново на дневен ред в парламентарната Комисия по земеделието и храните. Представители на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи ще бъдат изслушани на 3 юли (сряда) от 14:30 ч. на редовното заседание на Комисията.

Изслушването беше поискано от Инициативния комитет на Националната гражданска инициатива, за да бъде представено на вниманието на депутатите предложение на законопроект за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), което има за цел да въведе забрана за отглеждане, развъждане и умъртвяване на животни с цел добив на ценни кожи на територията на Република България. По-специално, проектът е насочен към закриване на ферми за добив на ценни кожи (норки, лисици, чинчили и др.), в които животните се отглеждат единствено за целите на кожухарската индустрия, без да се използва месото им за консумация от хората.

Темата не е чужда на Комисията по земеделие и храни. След като на 22 юни 2018 г. – след засилен обществен интерес –  в Народното събрание беше внесена Националната гражданска инициатива с подкрепата на над 51 000 граждани, депутатите от тази и още две парламентарни комисии се запознаха с информацията и мотивите за исканата забрана. Въпреки че почти единодушно инициативата бе подкрепена и приета на комисиите, нито един депутат до момента не е внесъл предложението за разглеждане и гласуване в Народното събрание, информират от Инициативата.

На изслушването се очаква да се представи отново предложението на законопроекта с малки промени, както и мотивите към него. Очаква се също да се потърси съдействието на народните представители за внасянето му.

От Инициативния комитет споделят, че отварянето на ЗВД по (гласуваните миналата седмица на първо четене) промени за увеличаване на глобите за стопани на кучета без поводи и намордници е добър повод да се разгледат и измененията на текстовете, водещи до забрана на фермите за кожи, които да се обсъдят и гласуват едновременно с промените за глобите за кучешките стопани. Тази стъпка би била възможност за компенсиране на бездействието на институциите, което е довело до забавяне на забраната с повече от година и е причина да бъде убито още едно поколение от стотици хиляди животни в България само за мода и суета, споделят още от Инициативния комитет.

Жестокост в името на суетата: Газови камери избиват 130 хил. норки в България СНИМКИНПО: Отглеждането на животните у нас нарушава два нормативни акта

Норки избягаха от ножа в родна ферма. Скриха се до бензиностанция ВИДЕОЖителите на село Маджерито се оплакват, че са опасни за стопанствата им