Рецесията е Германия, която е факт през 2023 година, започна да дава отражения върху скачените икономики. В Пловдив и региона едни от най-големите работодатели са именно клонове на немски и австрийски фирми. Те вече усещат ударите от рецесията, а според информация на TrafficNews голяма част от производствените компании планират съкращения, и то още през настоящата година.

Най-високата инфлация от десетилетия и последиците от войната в Украйна принудиха компании в цяла Европа да съкращават или замразяват наемането на служители. По неофициална информация на медията ни очакванията за международните производствени предприятия с фабрики в икономическите зони на Пловдив е в следващите месеци да има съкращения на между 10-30% от персонала. Очаква се това да засегне основно работниците на ниско ниво, а не администрациите.

Сред потърпевшите компании има такива не само с немски капитали, но и от цяла Европа.

Там, където за момента не се предвиждат съкращения, се очаква сериозно затягане на коланите. Множество от фирмите режат бюджети за командировки и всички излишни разходи, различни от строго производствените.

Мрачните прогнози за германската икономика предизвикаха дискусия дали страната отново е „болният човек на Европа“, прозвище, използвано за първи път, за да опише Германия през 1998 г., когато страната се справяше със скъпите предизвикателства на икономиката след обединението си.

От най-голямата европейска сила до болния човек на Европа

Германия е готова за продължителна рецесия тази година - единствената голяма европейска икономика, която ще претърпи икономическо свиване през 2023 г., според нови прогнози на Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС. Предвижда се най-голямата икономика в Европа да отчете спад на икономическата активност с 0,4% тази година - това е с 0,6 процентни пункта по-ниско от оценката, направена през май, според комисията, която публикува нови прогнози в понеделник.

Институцията също така намали очакванията си за растеж за Германия през 2024 г. от 1,4% на 1,1%. Германската икономика се бори след нахлуването на Русия в Украйна, като Берлин трябваше много бързо да прекрати годините на енергийна зависимост от Кремъл.

Международният валутен фонд каза през юли, че Германия вероятно ще се свие с 0,3% тази година. Топ икономисти нарекоха традиционната икономическа сила „болния човек на Европа“. Концепцията е въведена през 1998 г., когато Германия е изправена пред икономически предизвикателства. Но сега се появява отново, тъй като Берлин регистрира дълбоки спадове в производството.

Данните, публикувани в началото на септември, показват, че производствената активност в страната е спаднала с най-силния си темп от юни 2009 г., с изключение на периода на пандемията от Covid-19. Други икономисти обаче не са съгласни, че настоящите проблеми на Германия могат да бъдат сравнени с предишни спадове. Недоволни европейци нападнаха банките, че не предоставят по-високи ставки за спестяванията

"Положението на Германия днес се различава съществено от проблемите от 1995-2004 г. Първо, Германия се радва на рекордна заетост, високо търсене на работна ръка и най-удобната фискална позиция от всички големи развити икономики. Това прави много по-лесно приспособяването към шокове“, каза Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg.

Въпреки това затрудненото положение, пред което е изправена икономиката в момента, наистина се дължи на редица фактори и предизвикателствата в производствения сектор, разочароващото повторно отваряне на Китай и по-високите енергийни разходи, допринасящи за рецесията в най-голямата икономика в Европа.

Общо забавяне в Европа

Последните икономически прогнози сочат общо забавяне в целия регион. Сега се очаква 27-те икономики на ЕС да растат със среден темп от 0,8% тази година, според Европейската комисия. Това е спад от оценката от 1%, направена през май. През следващата година картината също е по-неблагоприятна от предишните прогнози. Европейският съюз се очаква да нарасне с 1,4% вместо прогнозата от май за 1,7%.

„Слабостта на вътрешното търсене, по-специално потреблението, показва, че високите и все още растящи потребителски цени за повечето стоки и услуги се отразяват по-тежко от очакваното“, се казва в изявление на Европейската комисия в понеделник. Високата инфлация продължава да бъде едно от основните предизвикателства в блока. Последните прогнози показват, че потребителските цени ще се понижат през следващите месеци, но все още е вероятно да бъдат над целта на Европейската централна банка от 2% до края на 2024 г.

Общата инфлация в еврозоната, където 20 държави от ЕС използват една и съща валута, се очаква да бъде 5,6% през 2023 г. и след това 2,9% до края на 2024 г.

Съкращения в цяла Европа

Редица големи европейски компании анонсираха, че ще правят или планират съкращения през тази година. Сред тях са автомобилни, хранителни, за битови стоки, индустриални и въобще в почти всяка сфера.

Ето малка част от анонсите:

Шведският производител на въздушни възглавници и предпазни колани за автомобили планира да съкрати около 8000 работни места и да затвори фабрика в Австрия. "Волво" обяви 1300 допълнителни съкращения в Швеция, 6% от работната им сила в страната. Френската верига супермаркети "Карфур" съкрати 1000 души. Британският търговец на стоки за дома WILCO планират да съкратят над 1300 души. Най-големият доставчик на широколентов интернет във Великобритания заяви през май, че ще намали общата си работна сила с до 55 000 работни места до 2030 г. VIRGIN MEDIA, британският мобилен оператор, планира да съкрати 2000 служители. Британската телекомуникационна група ODAFONE постигна споразумение със синдикатите за 1003 съкращения на работни места в Италия и 11 000 работни места в световен мащаб за три години. Германската банка DEUTSCHE BANK изготвя планове за съкращаване на 10% от своите 17 000 работни места на дребно в Германия през следващите няколко години. Най-голямата швейцарска банка UBS заяви на 31 август, че ще съкрати 3000 работни места в Швейцария след придобиването на Credit Suisse.

Списъкът в огромен. А в много от корпоративните централи все още съкращенията се подготвят и не са публично афиширани.