Служебният кабинет направи необяснимо щедър реверанс към мобилните оператори - намали драстично (с 40%) някои такси, които са длъжни да плащат на държавата. Темата влезе като точка последна в дневния ред на заседанието на МС днес, броени дни преди парламентарните избори. Не е ясно защо временното правителство толкова бърза да свали държавните такси, а не остави решението на редовен кабинет. 

За странните намерения на временната власт първа алармира омбудсманът Диана Ковачева. Един след друг големите телекоми вдигнаха цените си за гражданите и бизнеса, а държавата им намалява, при това драстично, таксите възмути се доц. Ковачева. "Виваком", А1 и "Йетел" обясниха, че трябва да индексират тарифите си заради инфлацията и защото правят инвестиции. 

Виваком вдига цените на услугите си, А1 и Йетел засега пасуватИндексирането е свързано със средногодишния индекс на потребителските цени

"Йетел" вдига цените на мобилните услуги с 15,3%Мобилният опертор налага индексация от февруари

Очаквано: И третият мобилен оператор вдига ценитеОт А1 последваха примера на конкурентите си от „Йетел” и „Виваком”

"Предлага се намаление на таксите, които събира КРС (Комисията за регулиране на съобщенията), средно над 40%, като част от мотивите за това са: насърчаване на инвестициите; стимулиране на иновациите; осигуряване на условия за въвеждане на ново поколение мобилни мрежи (5G) и т.н.

Точно същото изтъкнаха телекомите като основания да вдигат цените на услугите си", коментира обмудсманът. Тя дори изпрати писмо до премиера Гълъб Донев, в което подчерта, че ако държавата прави жестове към бизнеса, би трябвало да убеди фирмите те на свой ред да не увеличават тарифите си за потребителите. 

"През цялата 2022 г. телекомите получаваха държавна помощ под формата на компенсации за цените на тока, която ще продължат да получават и през тази година. Проектът за промени в тарифата на Комисията за регулиране на съобщения означава поредна подкрепа от държавата чрез намаление на таксите", посочва обмудсманът в писмото си до служебния министър-председател.

Темата за поскъпването бе на фокус в предното Народното събрание. Икономическата комисия поиска трите големи играча на телекомуникационния пазар да представят разбивки за приходите, разходите и печалбите си. Депутати изразиха подозрения, че чрез индексацията компаниите ще увеличат печалбите си. Но парламентът бе разпуснат и така и не разбрахме истината.