Когато чуете името на добър ресторант, първото нещо в  главата ви е любимо ястие оттам, което сте опитали и винаги го свързвате с него. Всеки пловдивчани, когато стане дума за „Божоле” ,веднага се сеща за топлите, вкусни и винаги налични супи. Емблематичното заведение в Кючука над десетилетие е гостилница, предлагаща невероятен  вкус, който винаги е един и същ.

От няколко месеца „Божоле” е на една крачка разстояние за хората от Кършияка, които неведнъж се прекосявали целия град, за да хапнат известните гозби на ресторанта.  Новият обект се намира в ритейл парк „VIA Север”  на бул. „Карловско шосе” 105 до бившия завод Ален Мак.

Собственикът Живко Ангелов признава, че един от основните мотиви да отвори втори обект в другия край на града са множеството клиенти, които са идвали в район „Южен”.  Интериорът на заведението е модерен, като е създадена и уютна атмосфера, в която клиентите да се наслаждават, докато се хранят.

Това, което прави впечатление е, че освен традиционните ястия, които предлага „Божоле” от години, е обособен модерен пица кът. В него се вижда съвременна италианска пещ, както и продукти за пиците, доставени от Апененините.

„Пицата ни е на много високо ниво. Дори нескромно бих казал, че много пицарии биха ни завидели за нея. Работим само с италиански продукти – от брашното до сосовете и моцарелата”, каза Ангелов.

Това обаче е надграждане на основния продукт, който се предлага -  вкусната традиционна българска кухня.

 

„За всяко едно от ястията имам авторска рецепта, която се изпълнява на 100% и в двата обекта. Това, което ядете тук днес, ще е същото утре и в другия ресторант. Имам два принципа, с които никога не съм правил компромис – качествени продукти и хигиената”, каза собственикът на „Божоле”.

Той веднага предлага продукта, за който мнозина идват всеки ден – авторска рецепта за пача с шкембе на супа.

„Това е нещо любимо и на моите приятели. Всъщност заради шкембето отворих първия си ресторант в Кючука. Бях студент във Варна, като там имаше едно заведение, което беше известно със своята шкембе чорба, като предлагаше и скара – нищо друго. Когато се установих в Пловдив карах моите приятели да ми носят замразено шкембе. Така в един момент си казах –„пловдивчани също трябва да могат да се хранят с това велико ястие”. Тогава се роди идеята да отворя първия си ресторант, а това да е основният продукт, който предлагам на хората”, спомня си Живко Ангелов. Той допълва, че е купил рецептата от ресторанта във Варна, но след това е нагаждал вкуса по начин, който да е напълно идентичен.

„Размразих шкембето от Варна, като в същото време готвих моето. Опитвах една лъжица от едното и една от другото. Докато вкусовете не съвпадаха на 100% - не престанах с опитите”, каза ресторантьорът.  Той вкара и репортера ни в кухнята, за да покаже огромния казан,в  който се вари шкембето всеки ден.  Впечатление правеше хигиената на кухнята, както и колко е подредено, независимо, че 11:00 часа – точно преди големия наплив на хора.

Именно супите са това, което открояват „Божоле”. Няма ден и час, в който тенджерите да не са заредени.

От 8:00 до 20:00,колкото ни е работното време,  супите се зареждат постоянно. Няма начин – да не се предлагат”, каза още той. Наред със супите се предлагат всеки ден над 20 основни ястия, плюс скара, салати и десерти.

От топлата витрина се вижда пиле с ориз, телешко с нахут, шведски кюфтенца, мусака и други класически български гозби. До тях са салатите и разядките, а в другия край и десертите – торти, кремове и други сладки изкушения. Между тях се прокарват и два крана за наливна бира.

 „Разбира се, освен стриктно придържане към рецептурника за традиционните ни ястия, понякога и експериментираме. Хората обаче залагат основно на изпитания вкус”, смята Ангелов. Той казва, че българинът трудно сяда без месо на маса, за това и повечето ястия са месни. Детайлът не е само към основните ястия и супите.

Насъщният – хлябът в заведението се купува от стара пловдивска фурна, като всеки ден той е прясноизпечен. На метри от него е италианската фурна, която за 2-3 минути изпича класическата  българска пърленка.

 „ Когато отворих първия се ресторант, както и сега, винаги съм се водил от едно. Обикновеният човек да има място, където да хапне вкусна храна, с качествени продукти и на разумна цена”, каза още собственикът на „Божоле”.  Поради това той смята, че това ще е последното заведение, което отваря.

„Имам две заведения в двата края на града. Постоянно съм от едното в другото, ако отворя трето – няма да мога да гарантирам този вкус и това качество, което аз не спирам да следя дали се спазва. Още повече, че знаете в България има проблеми с пазара на труда и липсата на кадри”, споделя бизнесменът.  В момента той подготвя и пускането на храна от ресторанта в популярните платформи за доставка.

„Разбирам, че не всеки може да дойде на място да обядва. Свързано е с време и пари. Да, с новия обект много наши клиенти, които идваха чак в Кючука, за да обядват, се зарадваха, че вече и тук има къде да хапнат. Но доставката е още една алтернатива.  В събота и неделя също идват много хора със семействата си. Това е важно за мен”, каза Живко Ангелов. Той посреща и изпраща много от клиентите в ресторанта, като казва, че с някои от тях се познава от над 10 години, като приятелството се е родило именно в ресторант „Божоле”.