Най-новите тенденции в производството на хладилници правят тези есенциални за домакинството уреди още по-удобни, още по-умни, за едно по-улеснено ежедневие. Какво да не пропуснете тази година? Прочетете тук.

  1. Неръждаема стомана без отпечатъци

Блясъкът на неръждаемата стомана става все по-популярен, но нека си признаем: всеки допир до нея оставя отпечатъци. Производителите лесно решиха този проблем. Те откриха начин стоманата да се почиства изключително лесно – трябва ви само влажна кърпа, за да я накарате да заблести като нова. И можете да се наслаждавате на хладилник без петна и отпечатъци.

  1. LED осветление

Всички хладилници имат осветление, но когато е LED, е още по-добро. То хвърля върху храната по-ярка светлина, помага да видите по-лесно продуктите и създава усещане за чистота и комфорт. В същото време използва до 90% по-малко електричество от обикновените крушки.

  1. Чекмеджета с контрол върху влажността

Някои хладилници предлагат специални чекмеджета, оборудвани със системи за контрол на влагата. Тези чекмеджета са подходящи за плодове и зеленчуци, които бързо гният във влажни условия.

При марката Liebherr например технологията се нарича BioFresh, а Samsung разработва Fresh Zone.

  1. Хладилник за вграждане

Невидимият хладилник в кухнята остана модерна интериорна тенденция и през тази година. И има защо: с хладилник за вграждане, скрит зад врата на шкаф, кухнята изглежда много по-просторна и подредена.

През 2024 производители като Bosch, AEG, Beko, Liebherr се стараят да осигуряват още повече пространство за съхранение в хладилните камери.

  1. Хладилник с много врати

Всеки хладилник с фризер или хладилник с горна камера има две врати. Новата тенденция обаче е вратите да стават все повече и повече. През 2024 се произвеждат доста модели с „френски“ двойни врати на хладилната част.

Тази тенденция преминава и към фризерите. Там отделенията могат да имат самостоятелни врати, като във всяко от тях се осигуряват различни температури и условия за съхранение на различни продукти и храни. Ако това ви допада, прегледайте моделите Samsung с FlexZone – това е отделна зона, която можете да настроите по ваш вкус за охлаждане на напитки, риба, деликатеси, вино.

  1. Прозрачни врати

Ако все пак се откажете от нов модел хладилник за вграждане, помислете за нещо наистина впечатляващо: иновативен модел с прозрачни сензорни врати. Те са затъмнени, когато не ви трябват, и стават прозрачни при докосване. Така можете да виждате във вътрешността, без да се налага да отваряте вратата! Такава е например серията LG Instaview.

Това не е само за удоволствие или да пести усилията ви. Помислете колко дълго държите вратата отворена и затопляте вътрешността, докато намерите търсеното. С този хладилник това не е нужно, така че тази технология ще ви спести и електричество.

  1. Сензорни врати

Друга актуална иновация за годината е сензорният екран на вратата. Това е функция, която със сигурност ще ви допадне. По този начин имате възможност да проследявате срока на годност на продуктите в хладилника, да следите наличностите, както и да контролирате температурата на камерата. Нещо повече, технологията Family Hub на Samsung позволява хладилникът автоматично да разпознава продуктите, които слагате в него, и да води пълен списък, без усилия от ваша страна. Подобни модели със сензорни табла за управление предлага и марката Heinner.