Поредната нередност прозира около работата на частна детска градина „Вълшебство“ в Пловдив. Известността на институцията, създадена да се грижи и възпитава деца, набра сила, след като нелепи идентични случки сполетяха малките Ева и Георги. Децата бяха изгубени от педагозите на детската градина в рамките на две седмици, а персоналът отрече дори да ги познава.

TrafficNews вече ви разказа историите на двете 4-годишни деца, „изпуснати“ от поглед и озовали се сами в големия град. За щастие и двата инцидента се разминаха само с уплаха на децата и техните родители.

Пълен фарс: Детето, намерено в Пловдив, не било записано в детската градина, където родителите му го пращатДиректорката на частна градина „Вълшебство" отрече да познава момиченцето, снимка от фейсбук обаче доказва противното

Wanted! Още едно дете изгубили учителките от монтесори градината в Пловдив4-годишният Георги се прибрал сам до дома си, пресичайки улица "Гладстон"

След серия от материали по темата институциите се самосезираха. РУО-Пловдив, Агенция „Закрила на детето“ и МВР започнаха проверка на частната детска гради и нейния собственик Виолета Жекова.

Проверката на Регионалното управление на образованието открива, че нито Ева, нито Георги са били записани в детската градина, която са посещавали, научи TrafficNews.

Припомняме, че именно Виолета Жекова – собственик, но и педагог в монтесори градината, посочи в разговор с репортер на TrafficNews, че не познава двете деца, както и изрично подчерта нейната образователна институция да не се бърка с друг частен детски център „Вълшебство“. Той пък по случайност се намира "на гърба" на сградата на градината ѝ.

Версията на Виолета Жекова веднага се пропука заради факта, че частният детски монтесори център, с който не трябва да се бъркаме, е регистриран на името на нейната дъщеря Цветелина Жекова. Стана ясно още, че Жекови имат общи снимки с децата, а родителите им са плащали ежемесечната си такси за обучение именно към фирмата на майката.

Припомняме, че частните детски центрове за целодневна грижа не са образователни институции, вписани по Закона за училищно и предучилищно образование. Тази малка подробност не позволява на РУО да извършва проверки относно условията на грижа и възпитание в качеството си на контролиращ орган, излъчен от МОН.

Нефигурирането на децата в списъците с обучаеми в детската градина, на която родителите плащат, не само, че не „връзва гащите“ на педагозите, но и подлежи на сериозна проверки от Национална агенция за приходите.

Остава съмнението дали това не е една много удобна схема за бягане от отговорност, когато е удобно?

 Като доказателство прилагаме фактурите на изгубените деца, издадени и подписани от госпожа Виолета Жекова за платена такса за обучение в Частна детска градина "Вълшебство":