След като преди дни TrafficNews сигнализира че нарушители превръщат ул. "Загреб" в Капана от пешеходна в задръстена от коли, наш репортер попадна на поредното нарушение. Този път на ул. "Йоаким Груев", част от която също влиза в пешеходната зона на квартала на творческите индустрии. Циментовите ограничители в района на малкия площад са разместени и в улицата свободно могат да влизат автомобили. От снимките се вижда, че някои водачи очевидно се възползват от възможността да паркират в пешеходната зона и то безплатно. 

Същата е и ситуацията на ул. "Загреб", откъдето дойдоха първите сигнали за нарушения. Често се случва заради паркиран автомобил пред входната врата на сграда, влизането и излизането от нея да е невъзможно. Възникват ситуации, при които заради близко паркирани един до друг автомобили, пешеходците да не могат да преминат. Тези ситуации са ежедневие. По този начин се възпрепятства достъпът на линейка, полиция и пожарна до зоната. Ул.„Загреб“ стана пешеходна зона през 2015-а година, в резултат желанието на гражданите този район да се развива. От средата на 2019-а година антипаркинг колчетата са премахнати, като в момента има само едно, което не може да изпълни ограничителната си функция. Досега не е бил поставян пътен знак, който да показва, че улицата е пешеходна зона, това винаги се използва като оправдание от шофьорите в нарушение, разказват , търговци, които имат обекти на улицата. Те вече са събрали подписка, в която настояват за спешна намеса на отговорните институции. 

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов обясни, че в момента се работи към засилване на присъствието на контролните органи в района, за да може да се предотвратят тези системни нарушение. Той бе категоричен, че е добре започнат с проблема и че тази година в зоната трябва да бъде извършен ремонт, в който да се възстановят тротоарните настилки в частите, където е необходимо, и да се възстановят антипаркинг колчетата.