Causa perduta“ – най-правдоподобният начин да опишем борбата на Пловдив с вандалските прояви над обществени пространства, съоръжения и детски площадки. Изградени, за да направят градската реалност по-добра, честно тя я правят опасна и грозна в своя разрушен вид.

Всеки пловдивчанин ежедневно е свидетел на подобни гледки - изпочупени пейки, катерушки, люлки, фитнес съоръжения и паркови пространства.

Такъв е случаят на площадките зад търговския център на ул. „Капитан Райчо“, на ул. „Иларион Макариополски“, на тази в близост до кръстовището на бул. “Мария Луиза“ и „Източен“, на площадката зад ТЦ “Гранд“, на игрището на „Марин Дринов“, която остана без баскетболния си кош. Примерите са притеснително много, а извършителите не подбират жертвите си.

Вандали потрошиха детска площадка в центъра на ПловдивПритеснени родители искат да се открият виновниците и да се пресекат посегателствата

Оказва се обаче, че в повечето случаи нарушителите не са пълнолетни, или иначе казано спрямо нашето законодателство не подлежат на наказателна отговорност за такъв тип провинения. Обществото пък, дори да го смята за неприемливо, често го числи към „грешка на растежа“.

Скъпо удоволствие обаче излиза да поддържаме борбата с вандалските прояви. Поправянето на „жертвите“ коства на данъкоплатците от „Централен“ средно около 30 000 лева годишно. Това заяви за TrafficNews кметът на района Георги Стаменов.

 „Ежегодно сме свидетели на такъв тип прояви. Този проблем съществува и за съжаление в годините се засилва. В повечето пъти извършители са малолетни или непълнолетни младежи и девойки, които в прилив на енергия разрушават такъв тип активи. Това е недопустимо. В града има достатъчно спортни съоръжения, където те могат да изразходят енергията си по конструктивен начин“, коментира Стаменов.

По негово мнение ефективен метод да се преборим с това би бил изграждането на видеонаблюдение. То, от една страна, ще ни позволи да опазваме съоръженията, от друга страна, органите на реда ще могат след посегателство да открият и санкционират извършителите.

Спокойствието и неприкосновеността на личното пространство на гражданите обаче се оказва пречка пред управата да монтира камери на повечето обществени места.

На годишна база не са никак малко средствата, които се отделят за ремонт на изпочупени съоръжения. В рамките на миналата година имаше няколко прояви в различни части на парковете в район „Централен“. Тогава органите на реда си свършиха перфектно работата, издириха извършителите и им бяха повдигнати обвинения“, заяви още райкметът. 

Такъв е случаят и с унищожители на чешмата на ул. “Капитан Райчо“ и ул „Петко Д. Петков“. Тогава в рамките на три дни процесът е бил администриран и по надлежния ред бил започнат процес с малолетните извършители.

В моментите, в които ОП “Градини и паркове“ нямат възможност да ремонтират нарушената цялост на пространствата, от район „Централен“ се отзовават, допълни Стаменов.

Вандали трошат чешмите и фонтаните в Пловдив непрестанно, от "Градини и паркове" ще искат средства от ОбщинатаСамо това лято сме направили над 100 ремонта на чешми, посочва Веселин Козарев

Обикновено средствата за поправянето им се отделят от бюджета на района. Пред този проблем, разбира се, не е изпарена само администрацията на "Централен", но и на всеки останали райони в града. А най-пресният пример за безгръбначно отношение стана само преди дни, когато Лаута осъмна със счупени барбекюта. 

Отново: Изпотрошиха барбекютата в Лаута, на място има полицияСамо три от съоръженията са „оцелели"

Преди време в шадравана до кръстовището на бул. „Мария Луиза“ и бул. „Източен“ намерихме пазарна количка пълна с камъни. Почистиха го колегите от градини и паркове и после пак го напълниха. Трите гилзи за шадравана пък ги откраднаха. Затова сега сме го оставали така, за да видят хората, когато не се поддържа от самото общество, как може да изглежда. На пролет ще го изчистим и съм възложил изграждането на видеонаблюдение“, заяви Георги Стаменов.

Припомняме, че и природните ни забележителности също стават чест от "жертвите" на посегателство от вандали. TrafficNews подробно ви разказа печалната история на Сахат тепе, което от години е превърнато в платно на драскачи. Стаменов коментира, че на този етап не е ясно дали ще се реализира изграждането на цялостно видеонаблюдение и осветление на тепето.

„Подадени са два пъти докладни с искане за финансиране на проекта. Искахме средства от Община Пловдив, респективно към Общински съвет. На този етап не отделиха целеви средства нито за осветление, нито за камери. Силно се надявам тази година да намерим подкрепа, за да осъществим проекта“, заяви Стаменов.

Драскачи се упражняват върху Данов хълм! Кой ще ги спре? СНИМКИСахат тепе и близките сгради са нашарени с неграмотни надписи, виновни-няма

Битката между Общината и драскачите: кой ще спечели?Доказани извършители на незаконни графити не са регистрирани, посочват от Общината

Преди да търсим финансови и материални решения обаче, е редно да се замислим дали посланията ни като общество не съответстват на този тип издевателства над градска среда. А когато стигнем до личните си изводи, да се запитаме, правим ли достатъчно, за да намалим интензитета им.