Как може постоянно да жалиш различни големи проекти, постоянно да губиш делата,да не неплащаш за тях и да продължиш да завеждаш десетки дела в съда? Този феномен  се забелязва вече повече от 2 години в Пловдив, а главно действащо лице е набедения природозащитник Васил Къдринов.

Преди дни той загуби поредното си дело, заведено от него срещу Община Кричим чрез НПО-то си „Сдружение за аграрни и екологични проекти-ГЕО“. Къдринов е искал през закона за достъп до публична информация документите проекта на общината по ОП „Околна среда”  за „ Проектиране и изграждане на компостшращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци, включително осигуряване на необходимото оборудване и на съоръжения и техника за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци“.

Съдът е порязал искането на Къдринов, като той ще трябва да поеме разходите по делото, както и да заплати 500 лева юрисконсултско възнаграждение.  Той обаче едва ли ще стори това, тъй като от години той трупа дългове от загубени дела.

Резултатът е, че той има  хиляди левове дългове към различни адвокати, както изкарани и десетки изпълнителни листове. Констатациите на съдебните изпълнители обаче са, че той няма никакво имущество, както и никакви доходи и поради това не могат да се вземат задълженият.

Това обаче въобще не притеснява Къдринов, който завежда дело след дело срещу определени общини и фирми, под маската на природозащитник. Действията му по всичко личи, че са „активират” от определени кръгове, като за това той извлича и съответните дивиденти.

Въпросът е докога той ще продължава да спъва работата на държавни и общински структури? За пример най-зеленият проект на Пловдив за залесяването на 660 дка е във ВАС след негова жалба. На практика досега всички дела са прекратени, тъй като той не е плащал таксата към съда. Това обаче не пречи Къдринов да бави работата по проектите.   

Самият „еколог”  често е виждан как пише жалбите си в кулоарите на съда, като ползва източник за информация Уикипедия. На делата си той се представя винаги сам, а крайните му действия се изразяват в протакване на делото.

На практика всеки един проект може бъде спрян с месеци, а дори и година, ако се мине през обжалвания във ВАС.

Още преди месеци се опитахме се да се свържем и с Васил Къдринов.Всички дадени телефони не неговото  сдружения не са активни, а адресът е в стара необитаема къща е близо до Дондуковата градина.

Дали и действията му най-сетне не трябва да бъдат забелязани от прокуратурата, или той ще дава пример как може се влиза в амплоато на „екоактивиста” за лични цели.

Кой е Васил Къдринов?

През годините той направи редица сдружения, с които се опитваше да влезе под светлината на прожекторите в общественото пространство. Първо, той се представяше като социолог, като направи център „Хана Аренд”, чиято цел бе да „утвърждава” демократичните ценности в България. Интересите му рязко се смениха и той мина в амплоато на еколог, като дори бе кандидат за евродепутат от една от зелените партии у нас. Последните му изяви бяха в сферата на защитата на правата на малцинствата в Пловдив.

Къдринов се опита да създаде синдикат в „Чистота”, като искаше значително увеличение на заплатите на метачките. След това той даде пресконференция с роми от Арман махала, които къщи бяха съборени. Тогава той се закани, че ще помогне на онеправданите да си потърсят правата в Страсбург.  Къдринов бе видян и на рехавия протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор.

Екоактивистът, който жали всичко в Пловдив, продължава с похода си срещу лесопарка на 660 дкаВъпреки че не плаща съдебните такси, Васил Къдринов докара делото до 5-членен състав на ВАС

Екоактивистът, спрял залесяването на 660 дка в Пловдив, театралничи в съда – поиска отводи СНИМКИВасил Къдринов напусна делото преждевременно, съдията го порица

Съдебни изпълнители тръгнаха срещу екоактивиста, спиращ проектите на ПловдивЮристи търсят възнагражденията си от Васил Къдринов, той няма никакви доходи и имущество