Треньори от Пловдив откриха хитър начин да заобиколят разпоредбите на министъра на здравеопазването. Това заяви в сигнал до TrafficNews.bg пловдивчанка. Тя останала възмутена от поведението на инструкторка, която организира групови присъствени групови занимания на две закрити локации в града на тепетата. 

"Ето как се "спазва" заповедта на здравния министър", коментира жената. В подобен дух са и коментарите във фейсбук страницата на инструкторката, която работи в студио за йога под тепетата. Много от потребителите дори се канят да сезират институциите и лично да подадат сигнал срещу нея. От студиото обаче най-спокойно отговарят, че дейността им по никакъв начин не нарушава противоепидемичните мерки. До организирането на групови занимания се стигнало, след консултация с юристи, уверяват от там. 
 
 
Така ли е наистина? 
 
В заповедта на министър Ангелов от 25 ноември е посочено, че се затварят за посещения всички фитнес центрове и залите за групови занимания към тях. Друга разпоредба гласи, че се "преустановяват всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст, с изключение на межданародните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на заповедта. Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18-годишна възраст се провеждат без публика". 
 
На практика, забранено е не провеждането на тренировки, а достъпът до залите. Ако пък приемем груповите занимания по пилатес, например, за колективно спортно мероприятие, от заповедта става ясно, че няма пречка за провеждането им, стига участниците в тях да са пълнолетни. 
 
Във въпросния случай, тренировките се организират на закрито пространство, което обаче не е фитнес зала. Инструкторът уверява, че са спазени всички противоепидемични мерки, в това число е осигурена и дистанция, и моли за предварително записване на желаещите да се включат.
 
Двойният аршин
 
Излиза, че тези, които водят групови занимания, имат възможност да провеждат тренировки, при това - в съответствие с всички разпоредби. Междувременно обаче е спрян достъпът до собствените им студиа, или пък до фитнес центровете на работодателите им. Някои изглежда са се спрели на варианта да наемат/намерят пространство, което само по себе си не е фитнес зала, за да проведат тренировките си. А ако съдим по текста на заповедта, тренировките би трябвало да са разрешени във всяко открито или закрито пространство, което не е мол, фитнес или друг обект, достъпът до който е забранен. Не обезсмисля ли обаче това до голяма степен въпросните текстове?
 
Припомняме, че на няколко пъти от здравното министерство поясниха, че се затварят местата, където има най-голяма опасност от заразяване. Не става ясно обаче с какво група трениращи във фитнес зала е по-податлива на заразяване от група трениращи в друго закрито пространство. Спазването на мерките за дистанция и дезинфекция пък изглежда отново зависи единствено от съвестта на треньори и трениращи.
 
Въпросът за кого точно важат мерките бе поставен преди няколко дни от Сдружението на заведенията. Оттам публикуваха кадри от Морска гара във Варна, където на крайбрежната алея има лунапарк и коледен базар в едно. На видеото се вижда стълпотворение от хора, които буквално са един в друг, а огромни опашки се извиват на сръбската скара. До тях на маси стоят компании сбити едни в други и се наслаждават на бирата, виното и сръбските деликатеси. Междувременно обаче заведенията за хранене бяха затворени.