Вълна от психични разстройства при хора, преболедували COVID-19, наблюдава пловдивският психиатър д-р Веселин Герев. В последните две седмици той има 16 пациенти с подобна симптоматика - халюцинации, илюзии, налудно мислене, които са последица от вируса.

Някои твърдят, че ги ограбват, други не познават близките си. Подават жалби в полицията, че им липсват вещи, че влизат хора у тях. Дори имах случай на един господин, който беше подал жалба, че му липсват парче сирене и кренвирши от хладилника. Много от тези хора са дезориентирани в продължение на 3-4 седмици, след като са преболедували коронавируса. След това симптомите отиват в посока на органично психично разстройство”, съобщи пред TrafficNews д-р Герев.

Той уточни, че най-засегнати са възрастните хора. Пациентите с психични разстройства, които са потърсили помощ при него, са между 60 и 88 години. Те са били заразени с COVID-19 в последните два месеца.  

Според психиатъра това се дължи на факта, че коронавирусът засяга преди всичко нерви – навсякъде, където ги има. Като се започне от обонятелния и вкусовия анализатор и се премине надолу към нервите, които управляват съдовия тонус, главата, периферната нервна система, периферните кожни нерви.

Един от основните симптоми на вируса са болки по различни кожни участъци. Това се получава от атакуването на подкожните нервни гангии. Може да се окаже, че основата на вируса е невротропна”, смята той. 

Възможно е дори, засягайки тази периферна част от нервите, които свиват и отпускат съдовите стени, това да е в основата на тромбообразуването. 

Лечението продължава няколко месеца. Още на 2-3 ден пациентите се повлияват, съзнанието им се избистря. Специалистът обаче уточнява, че е важно да приемат назначените им медикаменти без прекъсване.