Европейски и сингапурски молекулярни биолози изследваха хора, преболедували от новия коронавирус, и негови безсимптомни носители и установиха, че имунитетът на последните реагира необичайно силно на инфекцията, съобщава БТА. Резултатите от изследването са публикувани в електронната библиотека bioRxiv.
"Нашите наблюдения показват, че асимптоматичните пациенти са с необичайно силен имунен отговор на появата на вирусни протеини, а не слаб, както се смяташе преди. Те изглежда управляват възпалението, като произвеждат пропорционално големи количества от противовъзпалителния протеин интерлевкин-10" - пишат изследователите.
Значителна част от носителите на SARS-CoV-2 пренасят инфекцията без видими следи за здравето и състоянието си, докато около 20 процента развиват пневмония, тежко увреждане на белите дробове и други органи. Поради тази причина учените отдавна се интересуват от това как се развива инфекцията при асимптоматични пациенти и как имунната система реагира на нея, както и дали моделът на производство на антитела се различава след края на болестта. Досега нямаше еднозначен отговор на този въпрос.
Група европейски и сингапурски молекулярни биолози, ръководени от Антонио Бертолети, професор в Националния университет в Сингапур, разкриха неочаквани характеристики в имунния отговор на безсимптомни носители на SARS-CoV-2. Изследователите са взели кръвни проби от около петстотин сингапурски мигранти, които са се заразили с новия коронавирус през май, юни и юли тази година. Те са извлекли Т-клетки от кръвта и са наблюдавали взаимодействието им с фрагменти от протеина на обвивката на SARS-CoV-2 в лаборатория.
Учените предполагали, че имунитетът на асимптоматичните пациенти реагира относително слабо на присъствието на вируса и това ги предпазва от прекалено мощен имунен отговор, който влошава хода на инфекцията и най-често причинява смърт. В действителност всичко било обратно - Т-клетките на хората без видими симптоми на инфекция реагират по-активно на вируса, отколкото на хоспитализираните пациенти.
Те произвеждат необичайно много молекули интерферон-гама, антивирусен протеин, както и различни интерлевкини, сигнални молекули, някои от които допринасят за развитието на възпаление и активиране на имунитета, докато други ги потискат. Колкото повече следи от коронавирус присъствали в хранителната среда, толкова повече молекули и от трите вида били произведени от Т-клетките на асимптоматични пациенти.
Имунитетът на разболелите се от COVID-19 работи по различен начин. Техните Т-клетки произвеждат сравними големи количества интерлевкин-6 и интерлевкин-1-бета молекули, които стимулират възпалението, но почти не произвеждат интерлевкин-2 и интерлевкин-10, които потискат възпалението.
В същото време учените установиха, че броят на Т-клетките, способни да се борят с инфекцията, спада значително по-бързо в тялото на асимптоматични пациенти, отколкото при хоспитализираните с COVID-19.
Още от категорията
Кой са най-богатите на колаген храни?