Трима души са ухапани от кърлеж в Пловдивска област през изминалата седмица, като два от случаите са на територията на града, съобщават от Регионалната здравна инспекция. За сравнение, през миналия отчетен период двама души са потърсили медицинска помощ след ухапване от кърлеж. Няма случаи на лаймска болест или марсилска треска, сочат още данните на Регионалната здравна инспекция.

Специалистите съветват, ако ще посещавате тревисти места, да се пръскате с репелент и други препарати, продавани в аптечната мрежа. След всеки излет навън преглеждайте кожата и косата си. При ухапване от кърлеж да се потърси лекарска помощ, тъй като има голяма вероятност от настъпването на животозастрашаващи усложнения.

Как се маха кърлеж?

Кърлежът не се маже с олио, не се гори с цигара, не се върти наляво или надясно – това каза д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести. Кърлежи се вадят изключително внимателно, като е важно да бъде извадено и хоботчето. Това се случва с премерена сила и само перпендикулярно на кожата. Ако хоботчето остане в кожата, то може да бъде извадено с игла. Най- добре е в случай на ухапване да потърсите лекарска помощ. 

С какви болести могат да ни заразят кърлежите?

С ухапването си кърлежите могат да ни заразят с болести като лаймска болест. Болестта се проявява от 3 до 30 дни след ухапване от кърлеж, но в някои случаи след месеци. През първия стадий се наблюдават кожни промени. На мястото на ухапване се появява зачервяване. Болният усеща парене, сърбеж, болка, има грипиподобни оплаквания. Вторият стадий настъпва след около два месеца и засяга различни органи и системи. Увреждане на нервната система се наблюдава в 40% от случаите –менингити и неврити. Наблюдават се също сърдечни увреждания, хепатити, очни заболявания, но те са по-редки.

Друго заболяване от ухапването на кърлеж е марсилска треска. Преносител на заразата е кучешкият кърлеж. Инкубационният период е 3-7 дни. Заболяването започва внезапно с висока температура 39-40 градуса, втрисане, ставни и мускулни болки. Температурата продължава 1-2 седмици с лечение и над 20 дни без лечение. Към третия ден се появява характерния за болестта обрив – в началото червени петна, които преминават в пъпки. През този етап на мястото на ухапването се развива възпалителен болезнен процес с умъртвяване на тъканите, мястото се покрива с кафяво-черна кора. От там микроорганизмите попадат в съседните лимфни възли и по кръвен път проникват в целия организъм.

Кримска хеморагична треска е болестта, която е много опасна. Освен от ухапване от кърлеж, заразяването става и при допир с кръвта на болния. Освен високата температура, втрисането и мускулните болки се появяват и обилни кръвоизливи по кожата, венците и вътрешните органи, които могат да доведат до летален изход.