От 20 март стартират безплатни прегледи за туберкулоза в страната. Това е един от начините на Министерството на здравеопазването за превенция и контрол на разпространението на болестта в България. Благодарение на тези програми в страната е налице тенденция за трайно намаляване на заболеваемостта от туберкулоза. Резултатите са красноречиви – от 26.6 на 100 000 души през 2012 г., стойностите към 2022 г. са 14.8 на 100 000 души.

„Броят на заболелите мъже е два пъти по-голям от този на жените. Най-засегнати са възрастовите групи от 45-54 г., от 35-45г. и над 65 г., като при тях заболяемостта е над 20%, при младите и децата процентът е под 10. Болестта е опасна и не бива да се подценява. Тя взима около 2 000 000 жертви в световен мащаб всяка година. В края на 2022 година беше отчетено повишаване в случаите, но към днешна дата всичко е в нормите”, заяви пред TrafficNews д-р Андреева, която е общопрактикуващ лекар.

През 2022 г. са регистрирани 775 случая, за сравнение през 2012 г. те са били 2 280.

„Характерни симптоми на болестта са кашлица, храчки, висока температура, изпотяване, липса на апетит, болки в гърдите, отпадналост, загуба на тегло, задух. При проявата на тези симптоми трябва незабавно да се потърси лекарска помощ. Заболяването може да протече и безсимптомно (в около 15% от случаите), но това не означава, че болният не може да заразява. Друга особеност е, че не всеки контактен задължително се разболява”, обясни тя.

През 2022 г. са регистрирани 1 619 контактни на болни от туберкулоза лица, като 1 570 от тях са обхванати с химиопрофилактика.

„Заразяването става най-често през дихателните пътища – при кашлица, кихане, дори разговор болният отделя туберкулозните бактерии във въздуха. Болестта се предава по въздушно-капков път. Заразяване е възможно и по хранителен път - чрез консумация на мляко или месо от болни крави при недостатъчна температурна обработка. Затова съветваме месата да се консумират в добре изпечено състояние, а не в полусурово”, допълни д-р Андреева.

Тя посочи като най-сигурен вариант за превенция поставянето на ваксина БЦЖ. Тя е задължителна според Имунизационния календар на България. Първичната имунизация се прави още в първите 48 часа на живота на едно новородено. На 7-месечна възраст се прави проверка за постваксинален белег. Децата без белег се изследват с проба на Манту и при отрицателна реакция се имунизират отново. На 7 и 11 години се извършва реимунизация против туберкулоза след проверка с проба на Манту. При отрицателна реакция са извършва ваксинация с БЦЖ.

Безплатните прегледи за туберкулоза за област Пловдив ще се извършват в УМБАЛ „Свети Георги” между 20-24 март 2023 година.