Първи случай на инфекцията жиардиаза бе регистриран в Пловдивска област. Болният е диагностициран в периода между 3 и 9 февруари и е бил настанен за лечение. За това информираха от Националния център по обществено здраве и анализи.

Жиардиазата, известна още като ламблиоза, представлява диарийна инфекция на тънките черва, причиняваща се от едноклетъчен организъм Giardia lamblia. Заболяването е разпространено по целия свят, като засяга 20-30% от хората. За страдащите от СПИН или други имунодефицитни заболявания жиардиазата може да е смъртоносна.

Има няколко начина на предаване на заболяването - от човек на човек, чрез замърсени ръце, неизмити хранителни продукти, със замърсена вода, от мухи и хлебарки или полов контакт. Симптомите обикновено започват 1 до 2 седмици след заразяването, като продължителността на изявата им е 2 до 6 седмици. Най-често заболяването протича безсимптомно и рядко с клинична симптоматика.

Оплакванията се изразяват с безапетитие, променен вкус, увеличено слюнкоотделяне, коликообразни болки в корема, диария, които преминават спонтанно. В хроничните случаи се появява стомашен дискомфорт и подуване на корема от газове в червата. Чревната форма протича в съчетание с жлъчно-чернодробна и алергична форми, нервни и психични нарушения, разстройства на стомашната секреция. Диагностиката се извършва по лесен начин в паразитологична лаборатория чрез изследване на фекална проба с големина на грахово зърно. 

В момента се ползват достъпни препарати за лечение с доказан ефект, които личните лекари предписват. За осъществяване на ефективна профилактика е необходимо активно издирване, изследване и лечение на заразените, както и подобряване на битовата хигиена и култура и борба с мухите и хлебарките.