Зелен сертификат за хората с доказано наличие на антитела за COVID-19 все още не може да бъде получен от Националната здравно-информационна система, показа проверка на TrafficNews.

Документът трябваше да се издава от днес на всички хора, чиито антитела са 10 пъти над референтните стойности на съответното изследване. Наша проверка показа, че всички лаборатории в Пловдив правят такива изследвания на цени между 28 и 35 лева.

От сутринта пред повечето от пунктовете за пробовземане се извиваха дълги опашки. Гледката е обичайна след въвеждането на задължителен зелен сертификат за достъп до обществени места у нас. Оказа се обаче, че и днес масово хора чакат за антигенни тестове, за да отидат на работя. Единици бяха желаещите да измерят стойностите на антителата си.

Причината е, че има проблем с издаването на документа. „Казаха ми, че ще мога да получа зелен сертификат чак утре по обяд. Миналия месец си правих изследването и резултатът ми бе готов за два часа”, разказа мъж пред една от големите лаборатории в града.  

Млада жена пред друг пункт обясни, че се е отказала да прави изследване днес. „Казаха ми, че данните на лабораторията все още не са въведени в Националната здравно-информационна система. И в момента могат да ми дадат единствено документ, който удостоверява какво е количеството на антитела. Но дали той ще важи впоследствие за издаване на зелен сертификат, на този етап не е ясно”, разказа жената.

  

Колко антитела са нужни, за да получим зелен сертификат?Цените на тестовете в Пловдив са между 28 лв. и 35 лв.