Някои пациенти с COVID-19 изпитват стомашно-чревни симптоми, особено диария, като първи признак на заболяването, според ново проучване. Сред тази подгрупа пациенти, които прекарват вируса по-леко, респираторните симптоми се проявяват едва по-късно, а някои изобщо не развиват респираторни симптоми, съобщава livescience.

Резултатите са важни, тъй като тези без класически симптоми на COVID-19 - като кашлица, задух и треска - могат да останат недиагностицирани и потенциално да разпространят заболяването върху други хора, казват изследователите. Все пак те отбелязват, че храносмилателните проблеми са често срещани и не означават непременно, че човек има COVID-19. Но лекарите трябва да признаят, че внезапните храносмилателни симптоми при хора с възможен контакт на COVID-19 "трябва да вземат някакви мерки".„Непознаването на тези пациенти рано и често може да доведе до неволно разпространение на болестта.“

Изследването не е първото, което съобщава за храносмилателни симптоми като признак на COVID-19. Например, проучване, публикувано на 18 март в същото списание, установи, че сред около 200 пациенти с COVID-19 в три болници в Ухан, Китай, около 50% съобщават за поне един храносмилателен симптом, а 18% съобщават за диария, повръщане или коремна болка.

Въпреки това, това проучване и други са насочени към пациенти с тежко заболяване, а не върху тези с леко заболяване. В него изследователите анализираха информация от 206 пациенти с COVID-19 в болница Union, Медицински колеж Tongji в Ухан. За да бъдат включени в изследването, пациентите трябваlo да имат леки симптоми, без затруднено дишане или ниски нива на кислород в кръвта.

Като цяло 48 пациенти (23%) са били приети само с храносмилателни симптоми, 89 (43%) само с респираторни симптоми и 69 (33%) с респираторни и храносмилателни симптоми. Сред всички пациенти с храносмилателни симптоми (117 пациенти), около 67 (58%) са имали диария, а от тях 13 (20%) са имали диария като първи симптом на своето заболяване. Диарията на пациентите продължила от един до 14 дни, като средната продължителност е пет дни, се казва в доклада. Около една трета от пациентите с храносмилателни симптоми никога не са изпитвали треска.

Пациентите с храносмилателни симптоми са склонни да търсят здравна помощ по-късно от тези с респираторни симптоми, средно 16 дни от началото на симптомите им, в сравнение с 11 дни за тези с респираторни симптоми, установи проучването. На пациентите, които имат храносмилателни симптоми им отнема повече време, за да изчистят вируса от тялото си, отнемайки им средно около 41 дни, в сравнение с 33 дни за тези с респираторни симптоми.

И накрая, тези с храносмилателни симптоми са много по-склонни да открият новия коронавирус SARS-CoV-2 в изпражненията си, като около 73% имат положителни проби от изпражнения, в сравнение с 14% от тези с респираторни симптоми. Тази констатация предполага, но не категорично потвърждава, че този вирус заразява стомашно-чревния тракт. Като цяло „тези данни подчертават, че пациентите с новопоявили се диарии след възможен контакт с COVID-19 трябва да се подозират за заболяването, дори при липса на кашлица, задух, възпалено гърло или дори висока температура“, завършват авторите.