Моментът на изолацията по време на извънредното положение заради COVID-19 е формирал нов синдром - Корона-FAT. За странното и не дотам обичайно явление разказа пред TrafficNews пловдивският диетолог Милена Мулетарова.

"В себе си този синдром включва следните симптоми: дълго стоене пред прозореца, треперене на ръцете при включване на телевизора, болки в гърба от лежане, повишаване индекса на телесната маса, паркинсонизъм на палеца на ръцете, в резултат от скролване на телефона. Друг симптом за синдрома Корона-FAT е получаване на информация и медицинско образование от Фейсбук".

"Няма как, когато е ограничено движението, практически спряло, това да не се отрази на теглото.

Трябва да се знае добре, че една такава изолация не влияе добре на психиката, особено когато това е наложено с принуда, тъй като това не е нашият личен избор, а е наложено отвън. В тази ситуация голяма част от силите ни ще бъдат насочени към разчупването на това състояние и един от начините за успокоение е храненето. В периода на извънрдно положение на човек му е отнета възможността да ходи навън, да се чувства свободен, да общува свободно, така както сме свикнали. Това най-вероятно ще доведе до консумация на по-голямо количество храна и то на относително вредни храни - тесто, паста, сладки храни.

Немалка част от треньорите са започнали да водят онлайн тренировки, което е добър вариант. Хубаво е да се движим и може да се правят упражнения. В този ред на мисли при една добра организация може за живеещите в панелни блокове да се направят едновременно организирани спортни занимния по едно и също време. След като могат да се организират изпълнения на песни на терасите или всекидневните аплодисменти в подкрепа на медиците, може да се организира и един такъв час - спорт на терасата", подчерта Милена Мулетарова.

Макар и да са наложени мерки за ограничаване на излизането ни навън е хубаво поне малко да походим пеша. Сега улиците са празни, няма забрана за това да излизаме, има забрана да не се струпват хората на групи на едно място.

Наблюденията на специалистите по здравословно хранене са, че българинът не се е научил да има план за това с какво ще се храни, за да отиде веднъж в седмицата до магазина. И така той всеки ден ходи за нещо. Ако си направи един по-точен план за храната, ще може да я структурира по някакъв начин и да намали тези по-рискови излизания и струпването на тълпи ще бъде избегнато.

Друга тенденция, която диетологът наблюдава, е рязкото снижаване на количеството консумирани зеленчуци.

"Дали е от страха от вируса, към мен постъпват абсурдни въпроси от сорта да си измия ли салатата със сапун. И всичко това е плод на паниката. Ако си структурираме менюто и пазаруваме веднъж на седмица ще сме по-добре изолирани, няма да го има контакта в магазина. Освен това хората ще могат да преосмислят храната, няма да им се налага да се презапасяват с количества", допълва специалистът. И отправя конкретни съвети: 

"Нека да си преструктурират менюто в този период на изолация - повече варива, задължително поне две сурови салати. На пазара има достатъчно салати, това е открито тържище и хората не са в едно затворено пространство. Но е парадокс, че повечето пазаруващи предпочитат да отидат в магазина, където има струпване на хора, колички, пипат се повърхностите от много хора и т.н."