Водещи невролози ще консултират безплатно пациенти с установена болест на Паркинсон в името на по-добрия контрол на заболяването в условията на пандемия. Прегледите са част от кампанията „Върни си контрола над Паркинсона", която се провежда по инициатива на Българското дружество по неврология (БДН) и Националната организация на хората болни от късен Паркинсон.

Пациентите могат да запазят час за преглед до 4 декември 2020 г. на телефон 0894 293 100 за цялата страна. Инициативата „Върни си контрола над Паркинсона" се провежда в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора. На посочения номер пациентите могат да получат допълнителна информация за провежданите в съответния град консултации и да зададат своите въпроси. Цената за разговор е според индивидуалния тарифен план на всеки потребител със съответния мобилен оператор. За Пловдив в консултирането се включват специалисти от УМБАЛ „Свети Георги”.

„В сегашната ситуация на епидемия от COVID-19 е още по-важно пациентите да следват стриктно терапията си и да бъдат наблюдавани отблизо от невролог, тъй като по научни данни в случай на заразяване добрият контрол на основното заболяване снижава риска от тежко протичане на инфекцията", казва акад. Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология и директор на неврологичната болница "Св. Наум".

Прегледите се осъществяват при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Консултация може да се запише сега, а провеждането й да се уточни според епидемичната обстановка и графика на специалистите.

"Идеята на кампанията е да улесним достъпа на пациентите до специалисти. Хората трябва да бъдат активни, защото при правилно провеждано лечение състоянието на пациента може да се поддържа на много добро ниво с години. И обратно, при зле контролиран Паркинсон или при самолечение – състоянието може да се влоши много бързо", допълва акад. Миланов.

За болните от Паркинсон съществуват модерни терапии и методи, които могат да облекчат състоянието им, но трябва да бъдат избирани след консултация със специалист и прилагани с индивидуален подход.

„Диагностиката на пациентите в прехода към късна паркинсонова болест е от изключителна важност, за да запазят качеството си на живот, като забавят развитието й", казва Антон Константинов от Националната организация на хората, болни от късен Паркинсон. Повече информация за неврологичните консултации и заболяването може да намерите и на www.parkinson.bg и във фейсбук страницата „Живот с Паркинсон".