Евентуална втора вълна на коронавируса би има още по-пагубни последици от първата. Това заяви директорът на Центъра за контрол и превенция на заболяването в САЩ Робърт Редфийлд, цитиран от ВВС.

Редфийлд счита, че новата вълна може да съвпадне с грипния сезон, което прави опасността още по-голяма. По думите му, това ще окаже "невъобразим натиск" върху здравната система на САЩ. 

Досега страната е регистрирала най-много случаи - над 800 000. Повече от 45 000 са починали, по данни на Университета "Джон Хопкинс". 

В понеделник щатът Калифорния е отбелязал рекорден ръст на новозаболели от вируса. Ню Джърси, който е един от най-тежко засегнатите щати, пък е отчел най-големия скок на смъртните случаи. 

Редфийлд предупреждава, че здравните власти трябва да бъдат подготвени да се изправят едновременно срещу Ковид-19 и сезонния грип. Той изтъкна, че е важно населението да се ваксинира срещу грип, предава ВВС.

"Ако се имунизирате, може да освободите едно болнично легло за възрастните си родители, които могат да се разболеят от коронавирус", апелира той. И припомни, че опасният вирус е стигнал до Щатите, когато сезонът на грипа вече си е отивал. Ако това обаче се случи отново, и то - в пика на сезона, положението ще бъде много трудно за овладяване.